Podeli vest

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa je priznao Misuzulu kaZveltinija kao zakonitog naslednika Zulu prestola.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zulu kralj
TANJUG/AP FOTO

Novi kralj južnoafričke etničke grupe Zulu, Misuzlu kaZvelitini, krunisan je na velikoj ceremoniji na kojoj je prisustvovalo oko 1.000 ljudi, u ruralnom delu južnoafričke pokrajine KvaZulu-Natal.

On je krunisan u subotu kao tradicionalni lider Zulua, iako su neki članovi kraljevske porodice osporili njegovo pravo da nasledi preminulog oca, kralja Gudvila Zvelitinija, preneo je AP.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa je priznao Misuzulu kaZveltinija kao zakonitog naslednika Zulu prestola.

Misuzulu kaZvelitini se obratio pristalicama tokom tradicionalnog rituala pod nazivom “ukungena esibajeni”, čime je obeležio početak njegove kraljevske vladavine.

On je pozvao na jedinstvo među Zuluima i zahvalio Ramafosi na podršci.

Etnička grupa Zulu u Južnoj Africi je najveća etnička grupa u zemlji i čini je više od 12 miliona ljudi, koji uglavnom žive u pokrajini KvaZulu-Natal.

Poznati su po žestokom otporu britanskom kolonijanizmu pod kraljem Šakom Zuluom, početkom 19. veka.

Lider Zulua kontrološe više od 28.000 kvadratnih kilometara zemlje u pokrajini KvaZulu i nesumnjivo je najuticajniji tradicionalni lider u Južnoj Africi, dodaje AP.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: