Podeli vest

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je danas Moskvu da igra “igru gladi” sa svetom tako što zadržava isporuke ukrajinskog žita i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina Ilustracija
Foto: Shutterstock

Kuleba je na marginama samita ASEAN-a u Kambodži podsetio da sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica i veštačkog đubriva ističe 19. novembra, i da svet treba da pritisne Rusiju da se ne protivi produžetku sporazuma, dodajući da su ukrajinski proizvodi ključni za Afriku i Aziju, preneo je AP.

Kuleba je, takođe, optužio ruske inspektore za “tihu sabotažu” tvrdeći da oni namerno odugovlače da propuste neke pošiljke.

“Ne samo da Rusija mora da ostane deo inicijative za izvoz prehrambenih proizvoda, takođe mora da naloži svojim inspektorima da rade u dobroj volji i da ne stvaraju prepreke u izvozu ukrajinskih poljoprivrednih dobara na svetsko tržište. Moskva mora da prestane da igra ”igru gladi” sa svetom”, poručio je Kuleba.

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz hrane i đubriva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka, postignut je uz posredovanje UN i Turske 22. jula, a ističe 19. novembra.

Ujedinjene nacije su saopštile da je u okviru ovog sporazuma iz Ukrajine do sada izvezeno više od 10 miliona tona žitarica i druge hrane.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: