Podeli vest

Nacionalni CERT upozorio je danas građane da napadači često koriste smanjenu pažnju građana usled praznične euforije za mnogobrojne internet prevare i navodi da se najveći broj finansijskih prevara dešava upravo zbog neopreznosti korisnika

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kupovina onlajn
Foto: Pixabay

U informaciji na sajtu CERT-a, u okviru kampanje “Za bezbednije praznike”, navodi da se praznične masovne kupovine koriste i za različite maliciozne aktivnosti, gde se nude proizvode, usluge i vaučeri po nerealno povoljnim cenama.

Precizira se da napadači mogu ciljati internet stranice koje korisnici često posećuju prilikom prazničnih kupovina i kreirati lažne – po ugledu na legitimne internet stranice.

“Najčešći modeli prevara podrazumevaju kontaktiranje korisnika putem SMS poruka, elektronske pošte ili aplikacija za slanje poruka poput WhatsApp-a i Viber-a. Takve poruke najčešće sadrže određeni maliciozni link, a klikom na link korisnici bi se preusmeravali na lažne sajtove gde bi se od njih zahtevao unos ličnih podataka uključujući i podatke o bankovnim karticama”, upozorio je CERT.

CERT savetuje korisnike interneta da budu obazrivi kada se od njih traži da ostave lične i podatke o bankovnoj kartici, tako što će prethodno proveriti legitimnost internet stranica koje posećuju.

Dodaju da prilikom korišćenja platformi za e-trgovinu dodatno obrate pažnju na važeću politiku uslova plaćanja.

Podsećaju da se podaci o platnoj kartici unose kada je korisnik u ulozi kupca, odnosno kada je neophodno da plati određeni proizvod ili uslugu. Navodi da za prijem uplate ovi podaci nisu nephodni, već je dovoljan broj računa na koji kupac treba da uplati određeni iznos prodavcu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: