Podeli vest

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti optužio je danas Beograd da nije zainteresovan za punu normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Shutterstock

Kurti je u prvom obraćanju nakon sastanka u Briselu prošlog četvrtka na početku sednice prištinske vlade ocenio i da je problem u tome što, kako je rekao, “pregovori o normalizaciji odnosa još nisu ni počeli”.

Rekao je i da se o nedavnom sastanku u Briselu do sada nije oglašavao jer je, kako kaže, o tome postojao interni dogovor kako se ne bi naštetilo napretku dijaloga. Dodao je da se ipak “nisu svi pridržavali ovog dogovora”.

Kurti je opširno govorio o šest tačaka koje je predložio na sastanku u Briselu, što, kako je rekao, nije naišlo na pozitivnu reakciju Beograda.

„Moramo razgovarati o okviru pravno obavezujućeg opšteg sporazuma, a ne o kriznom upravljanju malim koracima i eventualnim i potencijalnim bezbednosnim problemima. Bio sam tamo kao premijer Kosova, a ne kao policajac, carinik, tužilac, sudija ili šef katastra. Otišao sam kao premijer”, rekao je Kurti.

Kurti tvrdi da nije bilo volje da se potpiše sporazum o nestalima za koji kaže da je mogao biti potpisan prošlog četvrtka.

„U međuvremenu, sporazum o slobodi kretanja je došao kao tema sa četiri predloga emisara EU Miroslava Lajčaka. Neistinite su izjave da je bilo spremnosti i predloga jedne strane. I dalje smo bili otvoreni za razgovore, ali je druga strana napustila zgradu”, tvrdi Kurti i dodaje da se “mora dogoditi međusobno priznanje ličnh karata i vozačkih dozvola”, što, prema njegovim rečima, ne znači i međusobno priznanje.

Kazao je da KS registarke tablice neće biti vraćene u upotrebu.

„Nažalost, ova moja razrada nije propraćena pozitivnim doprinosom druge strane, koja je umesto ideja samo izvela zaključak da nije zainteresovana za punu normalizaciju, već u malim i postepenim koracima”, rekao je, između ostalog, Kurti.

Kurti je optužio Beograd i da ne želi normalizaciju odnosa sa Prištinom ali i da, kako je naveo, potpuno veštački “eskalira svoju retoriku i delovanje u oblasti bezbednosti”, odnosno da “podriva nacionalnu i regionalnu bezbednost”.

“Mislim da ove pretnje imaju za cilj da nepravedno stvore superiornost u pregovorima preteći EU, SAD ili Ujedinjenom Kraljevstvu tenzijama u budućnosti”, rekao je Kurti uoči sednice prištinske vlade, prenose prištinski mediji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: