Podeli vest

Kurti tvrdi da poziv na protest na KiM “ne doprinosi dobrim odnosima”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Shutterstock

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je danas Srbe iz Pokrajine da ne izlaze na proteste protiv odluke Prištine da im ne omogući glasanje na izborima 3. aprila u njihovim sredinama.

Kurti tvrdi da poziv na protest na KiM “ne doprinosi dobrim odnosima”, te da bi “potpuno razumeo građane srpske nacionalnosti kada bi protestovali protiv korupcije, za bolje obrazovanje, za socijalna pitanja”.

Smatra da EU “nije srećna” što privremene institucije u Prištini nisu prihvatile da se dogovor o održavanjU izbora zaključi razmenom pisama između zvaničnika.

“Evropska unija nije zadovoljna činjenicom da nisam pristao da se sve zaključi u okviru predložene prepiske između oficira za vezu. Uveren sam da prepiska treba da bude između Vlade Kosova i Vlade Srbije. Pitanje je krenulo u drugom pravcu”, naveo je Kurti nakon sednice vlade.

Kazao je da ne zna koliko će dešavanja u vezi s izborima u Srbiji uticati na dijalog kada bude pozvan na novu rundu razgovora i dodao da će Priština “biti spremna da se angažuje”, prenosi RTS.

Kurti smatra da gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić nije trebalo da ide na sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije i da bi nadležni u Prištini trebalo da sprovedu istragu o tome.

Naveo je da će u drugoj godini mandata posetiti i opštine sa srpskom većinom i dodao da u toku prve godine mandata “nisu pravili razliku između Albanaca i Srba i drugih zajednica”.

“Ja sam premijer svih i onih 130 hiljada Srba koji su u našoj zemlji”, rekao je Kurti.

Tvrdi da ne može da kaže porodicama nestalih da čekaju dok se ne sklopi pravno obavezujući sporazum uz obostrano priznanje.

Pre obraćanja medijima Kurti je učestvovao na sednici vlade, koja je danas izdvojila 100.000 evra kao prvi kontingent humanitarne pomoći narodu Ukrajine.

Na sednici je odlučeno i da se proširi paket sankcija Rusiji i Belorusiji.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: