Podeli vest

Aljbin Kurti pozvao je zapadne sile da ne vrše pritisak na Prištinu da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Tanjug/AP Photo/Bundas Engler/File

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je zapadne sile da ne vrše pritisak na Prištinu da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je u intervjuu za AP rekao da mu osnivanje ZSO nije prioritet.

Zapadne sile treba da uče iz primera Republike Srpske koju vode Srbi i plašeći se stvaranja slične tvorevine na Kosovu, on je rekao da Beograd koristi stvaranje ZSO kao, kako je naveo, oružja protiv nezavisnosti Kosova, prenosi AP.

Kurti smatra da, ako se na Zapadnom Balkanu uvede ideja etnički zasnovanog udruživanja opština, to je recept za nove sukobe.

Zapadne sile ne bi trebalo da nameću pritisak na manje zemlje poput takozvanog Kosova, koje su demokratske, tvrdi on.

Problemi između Beograda i Prištine mogu biti mali i dosadni, ali treba obratiti pažnju na ono što se dešava u regionu jer, kako je ocenio, svaka vrsta pogrešnog rešenja na Balkanu može i biće iskorišćena negde drugde. Uzajamno priznanje je središnji deo svakog pregovaračkog procesa, tvrdi Kurti.

Smatra da bi fokus trebalo da bude na tome da, kako kaže, Srbija postane demokratskija i da se oslobodi onoga što je nazvao hegemonističkim idejama Beograda.

Kurti je rekao da vlada Srbije treba da prizna nezavisnost svih republika bivše Jugoslavije kako bi se “suočila sa prošlošću” i istakao da Beograd treba više da se okrene Evropskoj uniji i NATO, a ne Rusiji. Premijer privremenih prištinskih institucija tvrdi da će, ako se Beograd oslobodi ideje da takozvano Kosovo i dalje pripada Srbiji, ona “biti mnogo demokratskija, evropskija”.

Kurti je dodao i da su dosadašnji pregovori bili, kako je ocenio, ideologija rešavanja problema, da je svako rešenje postajalo sve komplikovanije, sve manje izvodljivo, a da je javnost izgubila interesovanje.

On smatra da je novi predlog za normalizaciju odnosa dobar okvir i platforma za napredovanje, “što doprinosi nadi o izgledima za buduće pregovore i sporazume”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: