Podeli vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izneo je u video snimku, objavljenom neposredno pre početka samita EU, četiri koraka za deeskalaciju situacije na severu KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ARHIVA

Kurti je u video poruci na engleskom jeziku rekao da je ta “četiri koraka” izneo na poslednjem sastanku u Briselu, prenosi Reporteri.

On tvrdi da je Priština spremna da doprinese deeskalaciji i da se posveti konkretnim koracima u tom pravcu. Kao prvi korak on navodi da je Priština spremna da se obaveže na smanjenje prisustva tzv. kosovske policije u opštinskim zgradama i njihovoj okolini, kako je naveo, “postepeno i proporcionalno sa smanjenjem nasilja”.

Drugi korak koji Kurti iznosi je puni pristup sudskim procesima počinilaca nasilja i praćenje procesa od strane EULEKS-a i zainteresovanih NVO za ljudska prava.

Kao treći korak on navodi prevremene izbore u četiri opštine na severu KiM do kojih bi došlo nakon peticije za opoziv koju bi podržalo najmanje 20 odsto biračkog tela.Nakon potvrde da su ispunjeni uslovi, datum izbora odredio bi predsednik, navodi Kurti.

Kao četvrti korak Kurti navodi da bi četiri gradonačelnika na severu KiM predali svoja ovlašćenja novim gradonačelnicima nakon verifikovanja od strane CIK-a, u skladu sa zakonodavstvom tzv. Kosova.

Kurti dalje navodi da očekuje i četiri koraka od Beograda, od kojih je prvi povlačenje, kako navodi, “nasilnih demonstranata” iz opštinskih zgrada i okoline. Kao drugi korak koji očekuje od Beograda Kurti ističe posvećenost saradnji u sudskim postupcima protiv počinilaca, uz praćenje od strane EULEKS-a i pune garancije za pravično suđenje.

Kurti kao treći korak od Beograda očekuje smanjenje pripravnosti oružanih snaga na nizak nivo, bez novih pokretanja trupa i uklanjanje 48 isturenih operativnih baza duž administrativne linije između centralne Srbije i KiM.

Kao četvrti korak Kurti navodi da Beograd ne treba da ometa pravo Srba i svih političkih partija da slobodno, bez, kako navodi, “ikakvog zastrašivanja, prinude ili koruptivnog uticaja”, učestvuju u procesu lokalnih izbora na KiM. Kurti dodaje da se Beograd i Priština moraju obavezati da će u potpunosti poštovati pravila Zajedničkog regionalnog tržišta Berlinskog procesa i usklađenost sa pravnim tekovinama EU za regionalnu slobodnu trgovinu u skladu sa postignutim sporazumima.

Premijer privremenih institucija samouprave navodi takođe da je Priština posvećena intenzivnom dijalogu za punu, bezuslovnu, uravnoteženu i korektnu implementaciju Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: