Podeli vest

Kurti je na svom Tviter nalogu naveo da je tokom sastanka rekao i da “Srbija mora da prođe kroz introspekciju, da se suoči sa prošlošću”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Shutterstock

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se danas u Prištini sa predstavnicima civilnog društva iz centralne Srbije, na kojem je ponovio stav da dijalog Beograda i Prištine treba da bude usredsređen na “uzajamno priznanje”.

On je na svom Tviter nalogu naveo da je tokom sastanka rekao i da “Srbija mora da prođe kroz introspekciju, da se suoči sa prošlošću”.

“Koristan sastanak sa predstavnicima civilnog društva iz Srbije. Civilno društvo je ključno za demokratizaciju i napreduje kada su ljudska prava i građanske slobode zaštićene”, napisao je Kurti.

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, sastanak je održan u okviru programa Balkanske grupe za “Rešavanje bilateralnih pitanja i unapređenje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu“, a prisustvovali su mu aktivisti za ljudska prava, novinari i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija.

U saopštenju se navodi da je Kurti, govoreći o odbijanju Prištine da se priključi regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan rekao da “nije pristalica ideja koje Zapadni Balkan drže izolovanim i koje zemlje regiona približavaju Kini i Rusiji”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naglasio je da Priština podržava zajedničko regionalno tržište i Berlinski proces, a za Otvoreni Balkan tvrdi da je “inicijativa koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija, sa ciljem stvaranja zajedničkog političkog i ekonomskog prostora”.

Prema njegovoj oceni, najveća prepreka u odnosima Albanaca i Srba na Kosovu je “manipulativna politika iz Beograda”.

Kurti smatra i da je njegovim dolaskom na vlast promenjen pristup dijalogu, te da “taj proces sada nije vremenski ograničen već da se fokusira na postizanje međusobnog priznanja”.

Izvršni direktor Instituta za evropske poslove iz Beograda Naim Leo Beširi koji je učestvovao na sastanku, primetio je u objavi na svom Tviter nalogu da je sat vremena nakon sastanka sa Kurtijem usvojen energetski sporazum u okviru dijaloga i izneo mišljenje da to nije slučajno.

” Slucajnost? Ne bih rekao”, napisao je Beširi.

On je pohvalio Kurtijevo poznavanje srpskog jezika.

“Sve vreme govori na tačnijem i tečnijem srpskom, nego neki naši viđeniji političari”, tvrdi Beširi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: