Podeli vest

Treba zapamtiti da su to četiri ranije ugovorene usluge – ugradnja brojila za energiju, održavanje brojila, fakturisanje i naplata, rekao je Kurti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Shutterstock

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da su Beograd i Priština veoma blizu postizanja energetskog sporazuma i ocenio da je sledeća nedelja ključna za finalizaciju dogovora o početku primene tog sporazuma.

On je na konferenciji za novinare rekao da u sporazumu neće biti dodato ništa osim četiri, kako tvrdi, ranije dogovorene nadležnosti za četiri opštine na severu KiM, prenosi Koha ditore.

“Treba zapamtiti da su to četiri ranije ugovorene usluge – ugradnja brojila za energiju, održavanje brojila, fakturisanje i naplata”, rekao je Kurti.

“Dani sledeće nedelje su ključni da vidimo da li će biti finalizovan dogovor za početak implementacije energetskog sporazuma”, rekao je Kurti.

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Kurti smatra i da u Briselu više nema zvaničnika koji bi bili protiv “međusobnog priznanja” na kraju procesa normalizacije.

“U EU ima zvaničnika koji to glasnije govore, ali u Briselu više nema onih koji ne razumeju i ne prihvataju da normalizacija odnosa znači međusobno priznanje”, tvrdi Kurti.

Kurti je na taj način prokomentarisao izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je juče u Ohridu rekla da je jasna pregovaračka pozicija EU sa Srbijom u formi zvaničnog dokumenta u kojem se nigde ne pominje priznanje tzv. Kosova od strane Srbije.

Kurti je doveo u pitanje i izjavu Brnabić koja je rekla da se na KiM nije desio genocid i da nisu tačne brojke koje je izneo novinar u Ohridu koji je tvrdio da je na KiM ubijeno 1.000 dece, a silovano 20.000 zena, i ukazala da se licitiranjem brojevima ubijenih i silovanih unižavaju stvarne žrtve.

Prema njegovim rečima, to je “redukcija, iskrivljavanje, nepodnošljiva neistina”. Kurti tvrdi da su “samo u jednoj” masovnoj grobnici u Batajnici ekshumirana 744 tela Albanaca, a da je u Srbiji u masovnim grobnicama ekshumirano ukupno 950 Albanaca.

On tvrdi da Brnabić nastoji na “minimizira zločine”, a da je takav pristup Prištini već poznat iz primera, kako je rekao, odnosa Beograda prema zločinu u Srebrenici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: