Podeli vest

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas u prištinskom parlamentu da tzv. Kosovo ima svoje zakonske obaveze i da, ako želi da bude međunarodno priznato, ne može da odbije sporazume već potpisane u Briselu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Istakao je da je prva tačka aneksa bila opšti sporazum i da je vredelo što je Kosovo došlo do toga.

“Srbija je u tom sporazumu prihvatila da tretira Kosovo kao jednaku članicu međunarodne zajednice. Iako su oni prihvatili, ja sam skeptičan, ne verujem Srbiji, jer ona teži da predstavlja našu zemlju”, naveo je Kurti, dodajući da prema dogovorenom sporazumu u Ohridu, Srbija ne sme više da odbija članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, niti da blokira put Prištine ka Evropskoj uniji.

“Razmenićemo stalne misije u ambasadama. Srbija je sve prihvatila i ovo je de fakto priznanje, jer nam sada i Evropska unija garantuje da će to biti zauvek”, kazao je Kurti.

Kako je rekao postoje sporazumi iz prošlosti koji moraju da se sprovedu, ali da je on uspeo da izvuče najbolje, a to je samouprava srpske zajednice, bez teritorijalne autonomije i izvršnih ovlašćenja. “Kosovo ima svoje zakonske obaveze i ja sam lično bio protiv nekoliko ranije potpisanih sporazuma, ali nastavljam da radim za bolje rezultate”, poručio je Kurti.

Svi prethodni sporazumi su imali zastoja, ali sa ovim Kosovo može da napreduje, rekao je Kurti, napominjući da je dogovorena samouprava za srpsku zajednicu.

“Ono u čemu smo se složili jeste da će to biti jedno telo čiji zakonski mandat neće izaći iz okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina u okvirima Saveta Evrope. Mi smo otvoreni da gledamo dobre primere iz Evrope, da poštujemo dobre evropske standard i dobre prakse koji nisu zasnovani na teritorijalnosti. Mi smo odlučno protiv etnonacionalizma, teritorijalnog etnonacionalizma. Mi smo demokrtska Republika i suprotno je stavovima naše progresivne vlade. Mi ćemo početi sa dugim procesom konsultacija i unutar Kosova i sa našim partnerima i sa nevećinskom srpskom zajednicom i drugim zajednicama kako bismo nastavili sveobuhvatnu diskusiju o ovom pitanju. Ja nikada, nikada, ponavljam nikada neću razmatrati nijedan model teritorijalne autonomije”, rekao je Kurti.

On je dodao i da ne može da izbegne dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o statusu, ali da o tome neće pregovarati za zvaničnim Beogradom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: