Podeli vest

Aljbin Kurti tvrdi da nema dijaloga bez konačnog sporazuma o međusobnom priznanju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Tanjug/AP Photo/Bundas Engler/File

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da je jasno rekao srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju da nema nastavka dijaloga koji za konačni dogovor nema međusobno priznanje i poručio da mu je na sastanku sa predstavnicima petorke jasno rečeno da je predlog, blizu forme “uzmi ili ostavi”.

Kurti je tokom izlaganja pred poslanicima skupštine tzv. Kosova na kojoj se raspravlja o dijalogu između Beograda i Prištine, rekao da je na sastanku 18. avgusta, sa Vučićem i Boreljom u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, “jasno stavio do znanja” da “nema dijaloga radi dijaloga” i “dijaloga koji će rešavati trenutne krize”.

Dodao je da je prihvatio francusko-nemački predlog, ali samo kao osnovu za razgovore.

Prema njegovim tvrdnjama, na sastanku 20. januara ove godine sa Mirsolavom Lajčakom i predstavnicima kvinte mu je jasno rečeno da je predlog, blizu forme “uzmi ili ostavi”.

Kurti je rekao da će Priština “ući u put konfrontacije sa međunarodnim saveznicima” ukoliko bi odbila francusko-nemački predlog, prenose Reporteri.

Naglasio je da su mu međunarodni predstavnici, tokom sastanka jasno stavili do znanja, da će se, ako se Kosovo suočiti sa diplomatskim sankcijama i gubitkom poverenja saveznika ukoliko se protivi tom predlogu. Kako je naveo, predlog je fokusiran na odnose Beograda i Prištine i zasnovan je na principu reciprociteta, te tvrdi da to “uključuje i de fakto priznanje”.

Kurti je ponovio ranije izrečeni stav, da se Zajednica srpskih opštinamože formirati uz prihvatanje šest uslova koje je ranije predočio Mirtoslavu Lajčaku.

Na sednici skupštine Kosova nema prevoda na srpski jezik, a RTK 2, program na srpskom jeziku, prenosi skupštinsko zasedanje, takođe bez prevoda.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: