Podeli vest

Glavni cilj vežbe je povećanje saradnje među saveznicima, pokazivanje jedinstva i pripreme za suočavanje sa poznatim, ali i nepredvidivim neprijateljem, rekao je danas prištinski premijer Aljbin Kurti na otvaranju najveće vojne vežbe na Balkanu, “Defender Europe ’23”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kurti
Foto: Shutterstock

“Više od 1.300 vojnika naših snaga izvršavaće zadatke vojne obuke zajedno sa 24.000 vojnika oružanih snaga 25 zemalja NATO-a i partnerskih zemalja SAD. KBS je četvrti u ovoj vežbi po broju vojnika koji učestvuju. Ovo svedoči o volji koju imamo da razvijamo naš sistem odbrane, ali i o našoj nepokolebljivoj posvećenosti da budemo deo zajedničkog sistema odbrane zemalja koje zastupaju demokratske vrednosti. Bezbednost evropskog kontinenta je naš vitalni interes, kao zemlje koja veruje u ljudska prava, vladavinu prava, mir i demokratiju“, kazao je Kurti.

Domaćin vojne vežbe “Defender Europe ’23”, koju predvode Sjedinjene Američke Države, a koja će se održati na poligonima od Slovenije do Albanije i Severne Makedonije, ove godine je Kosovo i Metohija.

Na teritoriji KiM, u okolini Đakovice, takođe će se odvijati deo vojnih aktivnosti zemalja, saveznika SAD, a među učesnicima je i više od 1.300 vonika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: