Podeli vest

Poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao 1921. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kusturica
Foto: Shutterstock

Reditelj i osnivač Emir Kusturica danas će na Mećavniku svečano otvoriti 15. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” na kome će do 10. maja ugostiti renomirane filmske stvaraoce i mlade autore iz celog sveta, saopštili su organizatori.

Slogan ovogodišnjeg festivala “Razdiruća i čudesna lepota stvaranja” potiče iz kratkog filma Paola Pazolinija “Šta su to oblaci?”, a stogodišnjica rođenja kontroverznog italijanskog režisera biće obeležena i retrospektivnom njegovih filmova, saopštio je “Kustendorf”.

Kako je najavljeno, među gostima festivala biće mladi egipatski reditelj Omar El Zohairi, dobitnik glavne nagrade filmskih kritičara Kanskog festivala, koji je 2015. godine bio takmičar na “Kustendorfu”, kao i rediteljka sa Haitija Žesika Ženei i producent filma “Povest o mojoj ženi” Flaminjo Zadra.

“Gosti će biti i reditelji Ivan Bakrač i Andreja Huculejak, čiji filmovi će biti prikazani u okviru programske celine ”Novi autori”. Nagrada festivala ”Drvo života” biće dodeljena Petru Božoviću i italijanskom glumcu Toniju Servilu”, saopštio je Kustendorf.

U takmičarskom programu “Kusteendorfa” je 15 filmova “koji istovremeno dobro predstavljaju trendove u novijoj produkciji kratkometražnih filmova, ali se i izdvajaju po autentičnosti autorskih vizura i veštini izrade”, naveo je “Kustendorf”.

O dobitnicima Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta odlučivaće žiri koji čine egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, publicistkinja filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

U programu “Savremene tendencije” biće prikazani dobitnici Gran pri nagrade u Kanu “Heroj” reditelja Asgara Farhadija, glavne nagrade filmskih kritičara Kana “Perje“ Omara El Zohairija i nagrade žirija filmskog festivala u Otrantu “Povest o mojoj ženi“ mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, zatim “Jedna sekunda“ kineskog reditelja Džanga Jimoua i “Freda“ Ženei.

Kako je najavljeno, poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao 1921. godine.

U okviru programske celine “Retrospektiva velikana” pored filmova Pazolinijevih filmova “Šta su to oblaci?“, “Jastrebovi i vrapci“, “Rikota“ i omnibusa “Veštice“, biće prikazani i filmovi iz 1922. godine “Nosferatu“ Fridriha Vilhelma Murnaua i “Luckaste žene“ Eriha fon Strohajma.

Muzički program “Kustendorfa” činiće koncert Jovana Maljokovića i njegovog “Balkan salsa benda“, nastupi bendova Vesele osamdesete i Džejms Braun tribjut i džez muzičara.

“Kustendorf” organizuje produkcijska kuća Rasta internešnel, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Mećavnik grad.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: