Podeli vest

Preminuo je kuvajtski emir šeik Navaf Al-Ahmad al-Sabah, prenela je danas kuvajtska državna televizija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Nasser Waggi, File


Redovan program na kuvajtskoj državnoj televiziji je iznenada prekinut čitanjem stihova iz Kurana, što je u ovoj zemlji signal moguće smrti nekog od članova vladarske porodice, prenosi Rojters.


Potom je pročitano saopštenje kuvajtskog dvora u kojem se između ostalog navodi da se “sa velikom tugom oplakuje smrt šeika Navafa al-Ahmada Al-Sabaha, emira države Kuvajt”, prenosi Al Džazira.


Kuvajtski emir šeik Navaf al-Ahmad al-Sabah (86) krajem novembra je hitno prebačen u bolnicu zbog bolesti, a od tada, ova mala, naftom bogata država je iščekivala vesti o njegovom zdravstvenom stanju.


Državni mediji su ranije objavili da je šeik u martu 2021. godine otputovao u Sjedinjene Američke Države na medicinske preglede, ne navodeći o kakvim pregledima je reč.


Zdravlje lidera Kuvajta je osetljivo pitanje u ovoj bliskoistočnoj državi koja se graniči sa Irakom i Saudijskom Arabijom.
Kuvajt je zemlja sa oko 4,2 miliona stanovnika, a po rezervama nafte je šesta na svetu.


Šeik Navaf Al-Ahmad al-Sabah je pouzdan saveznik SAD još od Zalivskog rata 1991. godine i neuspešnog upada iračkih snaga pod rukovodstvom Sadama Huseina, zbog čega je i danas u Kuvajtu stacionirano oko 13.500 američkih vojnika.


Šeik Navaf je položio zakletvu u septembru 2020. godine nakon smrti svog polubrata, šeika Sabaha al-Ahmada al-Džabera al-Sabaha, koji je preminuo u SAD u 91. godini.


Veruje se da je 83-godišnji šeik Mešal Al Ahmad Al Džaber, koji bi trebalo da preuzme tron Kuvajta, najstariji prestolonaslednik na svetu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ