Podeli vest

Deca žele da budu svuda – uključujući i kuhinju, naravno. Čak i ako to obično znači dodatni posao za roditelje, isplati se. Deca će od tog trenutka, kažu stručnjaci, postati manje izbirljiva, a naučiće mnogo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pexels

„Nažalost, donekle smo izgubili kontakt sa kuvanjem i jelom. To čini još važnijim stvaranje svesti o svežoj hrani i zdravoj ishrani kroz igru. Najbolji način da to uradite je da sami kuvate“, kaže glavni kuvar i ekotropolog Lena Tajra Majer za Parents.de.

On dodaje da deca, uz to što i sama uče da kuvaju, postaju manje izbirljiva u ishrani, a ima i drugih prednosti

„Sečenje i guljenje takođe promoviše njihove motoričke veštine“, objašnjava Mejer.

Čak i mala deca mogu pomoći

U stvari, čak i mala deca mogu pomoći: mešanje preliva za salatu, mazanje krem sira na hleb ili prelivanje pice su dobri početni zadaci. Pogodno je i lupanje kuvanih jaja ili pranje povrća.

Manja deca često uživaju u pranju i mogu dugo da provode sa vodom, nekoliko plastičnih posuda i malo pene. Važno je da budu stabilni i da ne mogu pasti. Za ovo postoje posebne visoke stolice za kuhinju.

Kada deca malo odrastu, mogu da preuzmu dodatne zadatke: razbijanje jaja, vaganje brašna ili čak guljenje i sečenje povrća i voća . Uverite se da imate neklizajuću površinu i noževe koji su pogodni za decu i koji udobno leže u ruci.

Važno za one koji su preosetljivi: „Ne obezbeđujete veću sigurnost ako stalno vičete „Pazi!““, kaže za „Velt“ autorka i stručnjak za ishranu Kristijan Kirt.

Foto:Pexels

I veoma važno: zabava uvek treba da bude prioritet. Da bi ovo bilo uspešno, trebalo bi da odvojite dovoljno vremena kada kuvate sa decom – uključujući i čišćenje nakon toga.

„Kuvanje takođe uključuje eksperimentisanje“, kaže Kurt. Perfekcionizmu nema mesta.

„Ne možete očekivati da će komadi krastavca biti potpuno iste veličine i ne možete pretpostaviti da će deca biti uzbuđena što satima stoje u kuhinji, a zatim čiste.

Čak i ako je potrebno više vremena i može biti haotično, što više deca mogu da vežbaju, to će teći lakše tokom vremena.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: