Podeli vest

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović izjavila je danas da vlada veliko ineresovanje za odmor u Srbiji kako domaćih tako i inostranih gostiju, i da se očekuje rekordan broj turista i u odnosu na rekordnu 2022.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

turistička organizacija
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ/ARHIVA

”Kapaciteti su dosta popunjeni i oni koji žele da odmaraju u Srbiji moraju uskoro da se odluče i rezervišu smeštaj ako žele da provedu odmor kod nas”, rekla je Labović za Tanjug i naglasila da postoji konstantan trend rasta. Leto će biti novo rekordno leto za srpski turizam, navela je ona.

“Za pet meseci imamo dalji rast u donosu na rekordnu 2022. Imamo 17 odsto više dolazaka turista, 13 odsto više noćenja, inostrani gosti su se vratili u još većem broju, imamo 33 odsto više noćenja”, navela je Labović i naglasila da više od 50 odsto noćenja su ona koja ostavare domaći turisti, a 47 odsto strani.

Direktorka TOS je podsetila da su Srbiji inostrani turisti pomogli da se oporavi nakon korone. Na pitanje odakle ih dolazi najveći broj, kaže iz regiona, Rusije, Turske, Bugarske, Rumunije i Nemačke.

“Stranci navjeći broj noćenja generišu u Beogradu, planinskim centrima, banjama, a domaći na Zlatiboru, Kopaoniku, Vrnjačkoj Banji, Vrdniku, Lukovskoj, Prolom banji”, navela je ona i dodala da su centar interesovanja stranaca uglavnom planinski centri i banje.

Inostrani turisti pored Beograda posećuju i Suboticu, Novi Sad, Niš i Kragujevac, rekla je Labović i dodala da su to gradovi koji beleže kontinuirani rast turista.Vezano za pitanje o vaučerima, precizirala je da je podeljeno oko 50.000 od 100.000 vaučera koliko ih je na raspolaganju građanima Srbije.

Za odmor sa vaučerima oni najčešće biraju banje, ali i Zlatibor, kazala je Labović i dodala da su te iste destinacije izbor i domaćih turista koji za odmor ne koriste vaučere. Prema njenim rečima, vaučeri su značajni jer je sezona zahvaljujući njima produžena, kao i boravak turista na destinaciji.

Indirektna korist se, kako navodi, ogleda i u tome što su se smeštajni kapaciteti registrovali za prijem vaučera što je smanjilo sivu zonu, a promovisan je i domaći turizam, kvalitet destinacija kako bi građani deo odmora proveli u Srbiji. “Upravo zbog svega ovoga odlučju se za više kraćih odmora”, rekla je ona.

Na pitanje vezano za pobedu Srbije i Expo, organizaciju i promociju – koliko je to bio veliki zadatak i šta je sve pred državom do 2027. kaže da nas sve čeka veliki posao.

“Očekuje nas i velika dobrobit sa mnogo aspekata, od infrastrukture koja će ostati za dalje korišćenje,…reputaciono je važno za Srbiju jer pokazujemo da smo sposobni da organizujemo događaj od globalnog značaja, što će dodatno povećati između ostalog, i obim kongresnog turizma, bez obzira što smo već na 50 mestu u svetu po tom pitanju”, navela je direktorka TOS.

Labović je naglasila da Expo pokazuje da smo sposobni i spremni za sve slične manifestacije. Podsetila je da Srbija očekuje veliki prihod zbog toga, veliki broj turista i veliki devizni priliv.

Podsetila je da je bilo zahtevno i sve oko priprema, organizacije i nominacije Beograda za Expo 2027.

“Izazovno je bilo odgovoriti svim zahtevima, ispuniti očekivanja i predstaviti Srbiju na pravi način”, navela je Labović.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: