Eskobar je rekao posle sastanka sa prištinskim liderima da su ga uveravali da neće biti nasilja 1. septembra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručili su danas u Prištini da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog onoga što se desilo 31. jula i da su od prištinskih lidera dobili uveravanja da ne žele eskalaciju situacije 1. septembra.

Lajčak je posle sastanka koje je zajedno sa Eskobarom imao s liderima privremenih prištinskih institucija, ali i opozicije na Kosovu rekao da je najvažnija poruka da pokažu jedinstvo EU i SAD, prenosi Koha.

“Radimo rame uz rame kada je reč o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. I drugo, međunarodna zajednica je veoma zabrinuta zbog onoga što smo videli na terenu 31. jula i očekuje da svi zajedno, pregovarači, rukovodstvo Kosova i rukovodstvo Srbije neće dozvoliti da se to ponovi 31. avgusta i zato smo ovde“, rekao je Lajčak.

On je istakao da je na Prištini da osigura da se ništa loše neće desiti 1. septembra.

Lajčak nije želeo da govori o detaljima sastanka sa premijerom i predsednicom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, ali je dodao da je optimista.

“Zato sam ovde. Da ne verujem da postoji rešenje, ne bih ni dolazio. Kao što sam rekao, ovo je bio suštinski važan i koristan sastanak, ali videćemo posle ovog sastanka”, rekao je on.

Eskobar je rekao posle sastanka sa prištinskim liderima da su ga uveravali da neće biti nasilja 1. septembra, za kada je najavljeno stupanje snagu odluke Prištine o reciprocitetu sa ličnim kartama i registarskim tablicama.

Rekao je i da očekuje konkretne predloge strana za pronalaženje rešenja.

“Ovde sam da pružim podršku da se pronađe put napred u svim ovim teškim pitanjima. Detalji o tome kako dalje su zaista za dijalog, ali želeo sam da se uverim da ljudi razumeju da je moja poseta ovde zaista bila da pokažem punu podršku dijalogu koji vodi EU. Obostrano su nas uveravali da ne žele eskalaciju, ne žele nasilje 1. septembra. Sada smo tu da se pobrinemo da se sve te dobre želje i sav taj optimizam pretoče u konkretan predlog”, rekao je Eskobar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: