Podeli vest

Predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak kaže da su tenzije na KiM i dalje visoke

Autor : Bilten.rs , Izvor :

lajčak
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Nivo nepoverenja između dve strane veći je nego ikada ranije, tenzije su i dalje visoke, ali je važno da lideri u Beogradu i Prištini počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa, izjavio je predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

On je za Politiko kazao da je ono što je sada zaista važno to da se ne dozvoli da situacija ponovo dođe u novu krizu.

“Trenutno, imamo veoma dobru postavku: Imamo pažnju vodećih lidera SAD i Evropske unije i imamo izuzetno dobru saradnju Amerike i EU, tako da je ovo idealna prilika za rešavanje situacije, negde do decembra 2023. ili početka 2024. godine”, naveo je Lajčak.

Izbori za Evropski parlament i američki predsednički izbori su, kako prenosi Politiko, predviđeni za 2024, a ako se, kaže Lajčak, “dotle ne srede stvari, moraćemo sve ispočetka”.

“Ako se vratimo u krizu i sukobe, onda možemo da zaboravimo na rokove”, upozorio je Lajčak. Lajčak smatra da bi, u slučaju da se propusti trenutak, spor mogao da se razvuče decenijama.

“Nadam se da se za nedelju dana nećemo suočiti sa još jednom krizom – ili možemo zaboraviti na normalizaciju”, istakao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: