Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) na KiM mora biti formirana i da bez toga nema dogovora.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lajčak
Foto: Shutterstock

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) na KiM mora biti formirana i da bez toga nema dogovora.

Lajčak je u intervjuu za RTS istakao da sve što je ranije dogovoreno mora biti i ispunjeno, i da ZSO mora biti izgrađena po modelu koji je dogovoren 2013. i 2015. godine.

“Sve što je bilo dogovoreno mora da se ispuni, deset godina nije ispunjeno ovoga puta hoće, jer nećemo imati dogovor bez zajednice i bez garancije da će ovog puta biti uspostavljena”, rekao je Lajčak.

Na pitanje da li je predviđeno da ZSO ima izvršna ovlašćenja i šta znači kada se kaže da ne žele drugu Republiku Srpsku na KiM, Lajčak je rekao da ZSO još ne postoji, a to šta će ona imati treba da se dogovori Beograd sa Prištinom u okviru dijaloga, ali na osnovu toga što je dogovoreno 2013. i 2015. godine. “Treba niz detalja da se dogovori, treba statut da se predloži i da se obe strane dogovore oko statuta”, rekao je Lajčak.

Na pitanje pomoću kojih modela će privoleti Prištinu da pristane na formiranje ZSO, Lajčak je rekao da je u februaru Evropsku savet doneo svoje zaključke u kojima postoje tri člana i da jedan od njih govori o tome da ZSO mora da se uspostavi.

“SAD govore jasno i izričito da ZSO mora da bude uspostavljena. U našem sporazumu član sedam takođe govori o tome. Znači, ZSO mora da bude uspostavljena i biće uspostavljena”, naveo je on.

Dodao je da EU po ovom pitanju nikada nije bila toliko ujedinjena, i da su predlog podržale i Velika Britanija i SAD i to, kako kaže, mora svako da poštuje.

Lajčak je rekao da ako se pogleda predlog EU, on govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji. Dodaje i da je svestan da su građani ovde izgubili poverenje što se tiče budućeg članstva u EU.

“Evropski predlog govori o normalizaciji odnosa, a ne o kapitulaciji. Ja verujem da je naš predlog fer i da je koristan za Srbiju i za region. Ja sam tu, ne da menjamo istoriju, nego da menjamo budućnost. Znam koliko je za mene i moju zemlju značila evropska perspektiva, i znam koliko će doneti dobrih stvari Srbiji”, napomenuo je Lajčak, koji je, između ostalog, bio i na funkciji šefa slovačke diplomatije.

Na pitanje da li, kada se govori o evropskom predlogu, da li jedna strana može da prihvati neke tačke iz tog predloga, a da neku drugu ne prihvati, Lajčak ističe da je predlog prihvaćen u celini, ali je potrebno da se dogovori o implementaciji.

“Naš cilj je da se dogovorimo o punoj implementaciji predloga…ako Priština kaže ne želimo ZSO, a Beograd da ne želi prijem Kosova u UN, onda ne bismo imali dogovor”, kaže Lajčak.

On je naglasio da je ZSO postala ključno pitanje i da je postalo svima jasno da ako nema Zajednice, nema dogovora i nema normalizacije. ”Ali ja ne verujem da to može da se desi”, rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog.

Naglasio je da u Evropi postoje modeli samouprave manjinskih naroda, i kako je rekao. “toga niko ne bi trebalo da se plaši”.

Lajčak je naglasio da je EU predložila 15 modela ”kao inspiraciju” za formiranje ZSO, ”a ne kao alternativu”. On naveo da nije cilj da neko pobedi ili izgubi, već da se nađe ”vin-vin situacija” i ”da se otvore evropska vrata”.
Lajčak napominje da sastanak u Ohridu, na kome je planirano da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastane sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 18. marta u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ima za cilj postizanje dogovora oko ispunjavanja sporazuma na osnovu evroposkog predloga koji ima podršku svih članica EU kakve se, kako je naglasio, on ne seća u prošlosti.

“Predsednik mora da ide u Ohrid jer je u interesu Srbije da on tamo bude i da nastavimo naše razgovore. Cilj moje misije u Prištini i u Beogradu da ja približim pozicije i jedne i druge strane i da pripremimo neki predlog koji bi trebalo da služi kao osnova za razgovore u Ohridu”, rekao je Lajčak.

“Već tri godine radim ovaj posao i tri godine čujem u Srbiji da dajem podršku Kosovu, a na Kosovu da dajem podršku Srbiji. Što pokazuje da sam neutralan i moja misija i moja ličnost je takva da želim da pomognem i da rešim problem, a ne da pomažem nekom protiv nekoga”, rekao je Lajčak, odgovarajući na pitanje da li je “velika petorka“ donela ultimatum u Beograd. Ističe da EU ne koristi reč ultimatum, ali da je razgovarano o tome kakve su alternative.

Na pitanje da li je za njega Kosovo nezavisno, Lajčak odgovara da se više od 20 godina bavi ovim područjem i vidi koliko ljudi žele da postanu deo EU, ali kako kaže, vidi i da prošlost koči napredak prema budućnosti.

“Nudim svoje iskustvo da rešim problem, ali ne da neko pobedi, a neko izgubi, već da otvorimo evropska vrata. To je filozofija mog delovanja“, rekao je Lajčak.

Na pitanje da li normalizacija odnosa znači i priznanje, Lajčak naglašava da o tome treba da se dogovore Beograd i Priština i dodaje da kosovsko pitanje jednom mora da se reši.

“Jednog dana ovaj problem mora da se završi. Treba da tražimo rešenje i ja smatram da je potrebno da nađemo jedno prihvatljivo rešenje. Da nas prošlost ne koči na putu budućnosti. Tražimo jedno prihvatljivo rešenje, i da građani Srbije shvate da njihova budućnost u EU nije pitanje decenija” rekao je Lajčak i dodao da je želja svih članica EU normalizacija, kako područje Zapadnog Balkana ne bi postalo područje destabilizacije.

Govoreći o statusu Republike Srpske, Lajčak je naveo da je njeno formiranjeo dlučeno u Dejtonu i da je tada glavni cilj bio da se zaustavi rat.

“To treba da se poštuje. Uspelo se u tome, ali mi danas nismo u ratu. Ne treba da tražimo ratnja rešenja, nego funkcionalna rešenja. BiH nije uzor funkcionalnosti države. Danas tražimo rešenja koja će ubrzati evropski put ovog regiona. To je glavna razlika. Zato ne treba da tražimo inspiraciju od ratnih modela”, rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da je došao kako bi pomogao u fer procesu i ponudio svoje znanje iz regiona i znanje iz EU da Srbiji i čitav region napreduju na evropskom putu.

“Ja verujem u evropski put, evropska rešenja. A to da je moj način delovanje je fer o tome će istorija da sudi“, zaključio je Lajčak.

Dodaje da su razgovori koje vode on i šef diplomatije EU Žozep Borelj sa Vučićem i Kurtijem, na engleskom jeziku, otvoreni, ponekad emotivni, ali da ispunjavaju standarde jednog ozbiljnog razgovora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: