Podeli vest

Ako nema napretka po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština teško da se može očekivati napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izjavio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Lajčak je ukazao da su Beograd i Priština na svom evropskom putu i da znaju kakve su im obaveze.

“Za Srbiju, to je godišnji izveštaj Evropske komisije koji govori tačno šta treba da se uradi. Za Kosovo, to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Osim toga, u skladu sa odlukama Saveta EU normalizacija odnosa je pretpostavka za napredak na evropskom putu. Unija je jasno rekla da ne može da uvozi nerešene bilateralne probleme”, objasnio je Lajčak u izjavi za Kosovo onlajn.

Na pitanje da li ima napretka po pitanju ZSO odgovorio je da “trenutno nema nikakvog napretka”.

“Mogu samo da ponovim da sve što je bilo dogovoreno mora biti ispunjeno, jer je opšti princip ’Pacta sunt servanda’ – osnovno načelo ugovornog prava po kojem je zaključeni ugovor zakon za ugovorne strane, koje su dužne ispuniti svoje obaveze na način određen ugovorom i odgovorne su za ispunjenje tih obaveza – i on važi za obe strane. Ako nema napretka po pitanju Zajednice teško da možemo očekivati napredak u normalizaciji odnosa“, podvukao je Lajčak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: