Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je Priština ta koja blokira osnovni sporazum o normalizaciji odnosa i njegova primenu, kao i da je osnivanje Zajednice srpskih opština neizbežno u svakom kontekstu “puta Prištine” ka evropskim telima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lajčak
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/arhiva

”Jedan od koraka je usvajanje uredbe kojom se Statut ZSO upućuje Ustavnom sudu na procenu ustavnosti, da se odblokira proces sprovođenja Sporazuma, ali to se ne dešava i gubi se vreme. Jasno je da bi sporazum doneo toliko jasnih koristi stanovništvu Kosova, a ono treba da postavi leigitimno pitanje svojoj vladi, zašto još ne može da ima te koristi”, rekao je Lajčak u intervjuu za prištinski list Nacional.

Rekao je i da neuspeh da se to uradi predstavlja kršenje obaveza tzv. Kosova prema EU.

“Osnivanje ZSO treba posmatrati i u kontekstu ambicija Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama. Ove organizacije, posebno one koje se bave zaštitom i unapređenjem vladavine prava, pridaju veliki značaj ispunjavanju obaveza svojih članova prema međunarodnom pravu”, rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da su predlozi EU bili da se daju dodatne garancije i da se dodatno ojača status Sporazuma, kako premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uporno zahteva.

“Ali isto tako, inicijalizacija ili formalno slanje sporazuma u ​​UN, nisu bili dovoljni za kosovskog premijera, koji traži formalizaciju kroz bilateralno potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije”, rekao je Lajčak za portal Nacionale.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: