Podeli vest

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je danas da će uskoro pozvati glavne pregovarače u Brisel kako bi se razgovaralo o narednim koracima, i ocenio da bi fokus sada trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma o putu normalizacije, bez preduslova ili odlaganja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lajčak
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

On je, u rezimeu protekle nedelje na platformi X, naveo da su tokom razgovora u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bili spremni da sprovedu sporazum, ali da su imali nesuglasice oko modaliteta.

Lajčak je objasnio da su Kurti i Vučić imali pitanja i komentare i dodao da se nada da će oni biti razjašnjeni u narednim nedeljama.

Lajčak ističe da Statut ZSO predlaže moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima, i ne prelazi crvene linije strana koje su prethodno definisane.

Naveo je i da ZSO nije jedini element koji treba implementirati.

“Srbija takođe ima mnogo nerešenih obaveza iz sporazuma i moramo da vidimo da implementacija napreduje paralelno, kako bi i Kosovo i Srbija dobili ono na šta su se dogovorili. Sada bi fokus trebalo da bude na unapređenju implementacije Sporazuma bez preduslova ili odlaganja. Kao što su tri evropska lidera jasno istakla, formalnosti ne bi trebalo da stoje na putu ovom važnom procesu. Imajući to na umu, pozvaću glavne pregovarače uskoro u Brisel da razgovaraju o narednim koracima”, zaključio je Lajčak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: