Podeli vest

Lajčak je izjavio da je imao prliku da radi na dokumentima koji su važni za primenu sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lajčak
Foto: Shutterstock

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je, budući da je protekla nedelja u Briselu bila relativno mirna za njega, imao prliku da radi na dokumentima koji su važni za primenu sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući proteklu nedelju, izrazio zabrinutost zbog pojedinih dešavanja na KiM i poručio da EU očekuje od Beograda i Prištine da se u potpunosti usredsrede na normalizaciju odnosa.

“Ova nedelja u Briselu je za mene bila relativno mirna, što mi je dalo priliku da radim na dokumentima važnim za sprovođenje sporazuma iz dijaloga i da se dublje udubim u aktuelna dešavanja i raspoloženja u regionu. Nažalost, neki od ovih događaja su zabrinjavajući, i očekujemo od strana da se u potpunosti fokusiraju na normalizaciju odnosa “, naveo je Lajčak.

On je dodao da se tokom protekle nedelje sastao sa poslanikom Evropskog parlamenta Matjažem Nemecom kako bi razgovarali o perspektivama za napredak dijaloga i o drugim pitanjima na Zapadnom Balkanu. Lajčak je naveo i da je imao produktivne telefonske razgovore sa partnerima na terenu, što mu je omogućilo bolje razumevanje raspoloženja i razvoja događaja na severu KiM.

On je istakao da je razgovarao o bezbednosnim pitanjima sa komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikeleom Ristućom, uključujući o nedavnim incidentima na kontrolnim punktovima.

Lajčak je naveo da je pitanje bezbednosti bilo u fokusu njegovog sastanka sa šefom Euleksa Larsom Gunarom Vigemarkom. Kako je precizirao, razgovarali su o najnovijim dešavanjima u dijalogu i situaciji oko registarskih tablica, kao i o predstojećim izborima i drugim dešavanjima na severu KiM.

Lajčak je istakao da je imao priliku i da informiše specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficu Misije UNMIK Karolinu Zijade o napretku u dijalogu, uoči njenog redovnog brifinga Saveta bezbednosti UN.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: