Podeli vest

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da “užasni napad” na tzv. kosovsku policiju dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, koje je istakao u prethodnoj sedmici, kada je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

lajčak
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/arhiva

”Po povratku iz Njujorka jutros, dočekala me šokantna vest o napadu na kosovske policajce na severu Kosova. Takav kukavički čin nasilja je duboko zabrinjavajući i protivan je samim principima mira i saradnje”, poručio je Lajčak na svom nalogu na Fejsbuku.

Sumirajući aktivnosti protekle sedmice, Lajčak je naveo da da je razgovarao sa partnerima iz SAD kako bi se pronašao ”put napred” u dijalogu između Beograda i Prištine.

On je istakao da je jučerašnji napad na KiM dodatno pokazao koliko je važna preventivna diplomatija i dijalog.

‘Ovaj užasni napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, naglašenih u protekloj sedmici, kada sam učestvovao na Generalnoj skupštini UN u Njujorku”, rekao je Lajčak.

On je naveo da je razgovarao sa šest predsednika zemalja Zapadnog Balkana i visokim zvaničnicima UN o regionalnoj dinamici, kao i da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj bio domaćin tradicionalnog ručka za Zapadni Balkan, na kojem su usklađene ”naše poruke za ovu sedmicu na globalnoj sceni”.

Ranije je Borelj, povodom napada na pripadnike tzv. kosovske policije, poručio da je potrebno da se ”svi vrate dijalogu”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

U SRBIJI DANAS I DO 24 STEPENA

U Srbiji će danas biti umereno oblačno, natprosečno toplo i vetrovito, s najvišom dnevnom temperaturom od 19 do 24 stepena…