Podeli vest

Lajček je na konferenciji za štampu u Prištini rekao da je pitanje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo prihvatilo i koju mora da sprovede.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

miroslav lajček
Foto: Shutterstock

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas da je pitanje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo prihvatilo i koju mora da sprovede.

“To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo, uključujući i ratifikaciju u skupštini. Iz tog razloga postoji dobro poznat princip koji kaže da se ono što je dogovoreno mora primeniti. To nije nešto što Brisel želi, već što se Kosovo dogovorilo sa Srbijom”, rekao na konferenciji za medije na kraju posete Prištini.

Lajčak rekao da se radi na održavanju sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da bi on voleo da se to desi pre letnje pauze u Briselu, prenosi Koha.

“Želimo da se sastanu i dogovore o pitanjima koja su važna za građane Kosova i Srbije. Sada osećam da imamo zamah da počnemo sa češćim sastancima lidera. Plan je da imamo redovne sastanke“, rekao je Lajčak.

On je takođe pohvalio potpisivanje mape puta za sprovođenje sporazuma o energetici na severu KiM.

Govoreći o razgovorima o sporazumu o registarskim tablicama, Lajčak je najavio nove sporazume i dodao da se mora ceniti svaki postignuti dogovor.

Upitan o izjavi da Kosovo i Srbija ne mogu da postanu deo EU bez međusobnog priznavanja, Lajčak je rekao da su „zato potrebni redovni sastanci da bi se definisalo šta znači potpuna normalizacija odnosa i kako to postići”, prenosi Koha.

Lajčak je na današnjoj konferenciji za štampu, kako je prenela Koha, rekao i da mu je mandat specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine produžen za dve godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: