Podeli vest

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Briselu, nakon što je dobila podršku Evropske narodne partije (EPP) za kandidaturu za novi mandat na čelu EK, da je privlačnost EU toliko velika da mnogi žele da joj se pridruže, od Zapadnog Balkana do Ukrajine, i istakla da je potrebno zaštiti “ono što Evropu čini jedinstvenom i snažnom”, a to su njene vrednosti i demokratija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Markus Schreiber

“Privlačnost Unije je toliko velika, da mnoge druge države žele da se namerno pridruže, od Zapadnog Balkana do Ukrajine. I to je krajnji uspeh Evrope i moramo da nastavimo da je branimo od onih koji žele da nas podele, evroskeptika i Putinovih prijatelja, bilo iznutra ili spolja. Moramo da zadržimo naše demokratije jake”, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa predsednikom EPP Manfredom Veberom.

Ona je istakla značaj pitanja odbrane i navela da građani EU žele da se u odbranu ulaže više i bolje, na evropski način i pametno.

“I žele da ostanemo transatlantski, ali da postanemo više evropski”, rekla je ona.

Osvrćući se na prethodnih pet godina mandata, podsetila je da se za to vreme dogodio Bregzit i pandemija korona virusa, ali je istakla da je EK, u saradnji sa Evropskim parlamentom i državama članicama, pobedila virus “jer smo stajali zajedno”.

“Uspeli smo da zadržimo da naše jedinstveno tržište funkcioniše i iz ove veoma duboke krize izašli smo još jači nego što smo bili na samom početku. Zato što smo uspeli i da sprečimo tešku ekonomsku recesiju”, rekla je ona.

Podsetila je i na rat u Ukrajini i navela da je Evropa ponovo delovala ujedinjeno, a ukazala je i da je Evropa prošla najveću energetsku krizu u poslednjih 40 godina, ali je uspela da poveća energetsku efikasnost.

“Danas je Evropa daleko bliža energetskoj otpornosti nego što je ikada bila. Istovremeno znamo da je mnogo posla pred nama. U stvari, moramo da prilagodimo svoju konkurentnost novim uslovima. Moramo da podstaknemo prosperitet u Evropskoj uniji, moramo da ostvarimo ciljeve u vezi sa klimatskim promenama i to moramo da uradimo zajedno sa ljudima i poslovnim sektorom”, rekla je ona.

Ona je naglasila da Evropa mora da iskoristi mogućnosti koje nudi veštačka inteligencija, kao i da veštačku inteligenciju poveže sa principima socijalne tržišne ekonomije.

Evropska narodna partija (EPP), najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu, podržala je danas aktuelnu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen u njenoj kandidaturi za drugi mandat na čelu te institucije, izjavio je predsednik EPP Manfred Veber.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ