Podeli vest

Ovo je prvi put u 20 godina da je jedan ruski kosmonaut poleteo iz SAD, uprkos tenzijama oko rata u Ukrajini, prenosi AP.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

raketa
Foto: Tanjug/AP Photo/Terry Renna

Raketa “Spejs eks” lansirana je na Međunarodnu svemirsku stanicu (IS S), a posadu čine američki i japanski astronauti, zajedno sa jednom Ruskinjom.

Ovo je prvi put u 20 godina da je jedan ruski kosmonaut poleteo iz SAD, uprkos tenzijama oko rata u Ukrajini, prenosi AP.

Navodi se da bi oni trebalo da stignu na svemirsku stanicu sutra, 29 sati nakon podnevnog odlaska iz NASA svemirskog centra “Kenedi”

Na IS S je planirano da se zadrže do marta.

Astronauti koji su poleteli danas zamenjuju američko-italijansku posadu koja je na stanicu stigla u aprilu.

Taj let prethodno je odložio uragan “Ijan”, koji je prošle nedelje zahvatio SAD.

“Nadam se da ćemo ovim lansiranjem malo razvedriti nebo svima iznad Floride”, rekao je Koiči Vakata iz Japanske svemirske agencije, koji obavlja svoj peti svemirski let.

Napominje se da su mu se u petomesečnoj misiji u svemiru priključila tri nova kosmonauta – pukovnik marinac Nikol Man, prva Indijanka koja je orbitirala oko Zemlje, kapetan mornarice Džoš Kašada i još jedna žena kosmonaut – Ana Kikina iz Rusije.

Ona je deo razmene Ruske svemirske agencije za Frenka Rubija iz NASA, koji se sa dva kosmonauta raketom “Sojuz” pre dve nedelje iz Kazahstana lansirao na svemirsku stanicu.

Svemirske agencije su se tokom leta složile da, uprkos ratu u Ukrajini, obezbede kontinuirano prisustvo SAD i Rusije na IS S, a sledeća razmena posade je na proleće.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ