Podeli vest

Lavrov je poručio je da u sporazumu o žitaricama koji je potpisala Rusija ne postoji ništa što bi sprečilo nastavak napada na objekte vojne infrastrukture u Ukrajini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sergej Lavrov
Foto: Shutterstock

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, nakon što su Ukrajina i Rusija prošle nedelje u Turskoj potpisale sporazum o deblokadi isporuka žitarica crnomorskom plovnom rutom.

Nakon što su ruski projektili pogodili glavnu ukrajinsku luku Odesu prošle nedelje, Lavrov je u subotu predočio da je taj napad bio usmeren na vojnu infrastrukturu u luci, preneo je Rojters.

“Što se tiče ciljeva na koje su naneti precizni udari, oni se nalaze u posebnom delu luke Odesa, u takozvanom vojnom delu luke, a ti ciljevi su bili borbeni čamac ukrajinskih pomorskih snaga i skladište municije, gde su nedavno isporučene protivbrodske rakete Harpun”, poručio je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Konga, prenela je RIA Novosti.

Dodao je da su rakete Harpun dostavljene kako bi predstavljale pretnju ruskoj Crnomorskoj floti i istakao da “sada rakete ne predstavljaju pretnju za njih”.

“Stručnjaci su potvrdili ono o čemu smo pričali od samog početka, da se žitni terminal luke Odesa nalazi na znatnoj udaljenosti od vojne jedinice, da nema prepreka da se žito isporučuje kupcima u skladu sa dogovorima potpisanim u Istanbulu”, kazao je šef ruske diplomatije.

Poručio je da u sporazumu o žitaricama koji je potpisala Rusija ne postoji ništa što bi sprečilo nastavak napada na objekte vojne infrastrukture u Ukrajini.

Lavrov je ranije istakao da se Rusija nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uspeti da reši problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije.

“Nelegitimno uvedene sankcije sprečavaju izvoz žitarica iz Rusije, uključujući osiguranje, ulazak naših brodova u strane luke i dolazak stranih brodova u ruske luke”, rekao je Lavrov nakon razgovora sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem, preneo je ranije TAS S.

U međuvremenu, visoki ukrajinski zvanicnici izrazili su danas nadu da će prva pošiljke žita u okviru sporazuma krenuti već u sredu iz luke Černomorsk.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov rekao je ranije da nema ograničenja koliko žitarica može da se izveze i ukazao da bi Ukrajina mogla da izveze 60 miliona tona žitarica tokom perioda od osam do devet meseci, pod uslovom da njene luke nisu blokirane.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: