Podeli vest

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su u toku “nastojanja da se Srbi slome” i da zbog toga postoje pokušaji da se u Generalnoj skupštini UN izglasa rezolucija o Srebrenici, dodajući da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jedini koji se u BiH bori za dejtonske pricipe.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

Foto: Tanjug/Alexander Zemlianichenko (STF)

”Cilj da se slome Srbi još traje. Pre deset godina pokušali su da takvu rezoluciju donesu na Savetu bezbjednosti UN. Mi smo uložili veto. Nemoguće je objasniti čime se Evropljani rukovode dok guraju tu ideju, osim tim da su Srbi previše svojeglavi”, rekao je Lavrov za banjalučki ATV.

On je ocenio da se Srbi “previše samostalno ponašaju” pošto neće da uvedu sankcije Rusiji i neće da priznaju nezavisnost tzv. Kosova i ne žele da ono postane član međunarodnih organizacija.

”Za Zapad to je faktički ultimatum Beogradu”, naveo je Lavrov i istakao da se kao najveći negativac u BiH prikazuje Dodik, koji navodno ruši Dejtonski sporazum.

”On je jedini koji se sa svojim timom bori u BiH za dejtonske principe”, rekao je on.

Govoreći o Kristijanu Šmitu, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, Lavrov je rekao da Šmit pokušava da ”igra sa političkim snagama srednjobosanskih Hrvata”, dodajući da i oni imaju svoje viđenje kako će braniti identitet i principe Dejtonskog sporazuma o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

”Sve je to tužno. To rade ljudi koji s vremena na vreme optužuju nas i druge zemlje za kršenje Povelje UN, za kršenje rezolucija Saveta bezbednosti. A to što oni sada guraju u svojstvu dnevne agende za BiH jeste direktno potkopavanje rezolucije Saveta bezbednosti UN”, rekao je ruski ministar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: