Govoreći o tome šta je Moskva spremna da uradi kako bi sprečila izbijanje trećeg svetskog rata, Lavrov je rekao da „Rusija već mnogo godina radi mnogo toga”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

moskva
Foto: Pixabay

Postoji realna opasnost od početka trećeg svetskog rata, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

“Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti”, rekao je Lavrov u ponedeljak u emisiji Big Game na Prvom kanalu ruske televizije.

Upoređujući trenutnu situaciju sa periodom kubanske krize, on je primetio da je „u to vreme bilo malo pisanih pravila”, ali da su pravila ponašanja bila sasvim jasna – u Moskvi je bilo jasno kako se Vašington ponaša, a Vašingtonu kako se Moskva ponaša.

“Sada je takođe, generalno, ostalo malo pravila”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, tokom kubanske krize „postojao je kanal komunikacije kojem su verovali lideri ŠSR-a i SAD”.

“Sada nema takvog kanala i niko ne pokušava da ga stvori. Odvojeni stidljivi pokušaji koji su učinjeni u ranoj fazi nisu dali mnogo rezultata. prošireni kada su, suprotno našim upozorenjima, upumpavali oružje u Ukrajinu, na svaki način podstakao njenu rusofobičnu suštinu, suštinu režima koji je uspostavljen pod Porošenkom i koji se jača pod Zelenskim”, rekao je Lavrov.

Istakao je da ne bi voleo da se ovi rizici veštački naduvaju u situaciji kada su rizici veoma značajni, ali je dodao da “ima mnogo onih koji ih žele”.

Govoreći o tome šta je Moskva spremna da uradi kako bi sprečila izbijanje trećeg svetskog rata, Lavrov je rekao da „Rusija već mnogo godina radi mnogo toga”.

„Tokom Trampove administracije zalagali smo se na najvišim nivoima u Moskvi i Vašingtonu da ponovo potvrdimo izjavu Gorbačova i Regana iz 1987. da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da nikada ne bi trebalo da bude slobodan. Pozivali smo Trampov tim da obnovi tu izjavu koja je veoma važna za naše narode, ali i za ceo svet. Nažalost, nismo uspeli da ubedimo naše kolege u neophodnost takvog koraka, ali smo se vrlo brzo dogovorili sa Bajdenovom administracijom, a u junu prošle godine tokom na samitu u Ženevi naši predsednici su dali takvu izjavu”, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

On je takođe podsetio da je pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN dalo sličnu izjavu na najvišem nivou.

“I to je naša principijelna pozicija, od toga polazimo”, zaključio je Lavrov.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: