Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO savezom, pregovori Rusije i Ukrajine se svakodnevno odvijaju putem video- linka, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Sergej Lavrov
Foto: Shutterstock

Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO savezom, a takav razvoj događaja bi povećao rizike od nuklearnog rata, što se ne može dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Nažalost, postoji utisak da NATO veruje da je u ratu sa Rusijom”, rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal Al Arabija.

On je rekao da i neki evropski lideri veruju da su u ratu sa Rusijom, jer stalno govore kako Rusija i predsednik Vladimir Putin moraju da budu poraženi, prenosi TAS S.

“Mislim da oni koji koriste takvu terminologiju veruju da su u ratu sa onim koga žele da poraze”, rekao je Lavrov.

On je rekao i da je Ukrajina odgovorna za zastoj mirovnih pregovora sa Rusijom navodeći da Kijev stalno menja pregovaračke pozicije.

Šef ruske diplomatije je takođe izjavio je da se pregovori Rusije i Ukrajine svakodnevno odvijaju putem video-linka i da delegacije razgovaraju o nacrtu mogućeg sporazuma koji bi trebalo da utvrdi trajnu neutralnost Kijeva i garancije njegove bezbednosti.

Lavrov je za agenciju Sinhua rekao da je, osim toga, na dnevnom redu pregovora i pitanje ukidanje sankcija, prenosi RIA Novosti.

Ruski ministar je istakao da u dokumentu treba da budu utvrđeni elementi stanja nakon konflikta kao što su trajna neutralnost, nenuklearni, vanblokovski i demilitarizovani status Ukrajine, kao i garancije njene bezbednosti.

“Na dnevnom redu pregovora su i pitanja denacifikacije, priznavanja novih geopolitičkih realnosti, ukidanja sankcija, statusa ruskog jezika i drugo”, naveo je Lavrov.

Prema njegovoj oceni, rešavanje situacije u Ukrajini daće značajan doprinos deeskalaciji vojno-političke napetosti u Evropi, pa i u svetu u celini.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: