Podeli vest

Uvodeći sankcije vazduhoplovnoj industriji, Vašington namerno nanosi štetu i drugim zemljama, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta ministara spoljnih poslova Šangajske organizacije za saradnju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP/Yury Kochetkov (POOL)/Tanjug

“Amerikanci se ograđuju od toga, ali se u stvari komponente za američku opremu, uključujući avijaciju, ne isporučuju ni drugim zemljama protiv kojih SAD sprovode sankcije”, rekao je on komentarišući pad helikoptera američke proizvodnje u kojem je poginuo iranski predsednik Ebrahim Raisi, prenosi TASS.

Iranski predsednik Raisi i šef diplomatije Hosein Amir Abdolahijan poginuli su u američkom helikopteru Bell 212, prilagođenom da prevozi državne zvaničnike.

Lavrov je ocenio da se radi o namernom nanošenju štete prosečnim građanima koji koriste transportne letelice jer, kako je rekao “kada se komponente ne isporučuju to je direktno povezano sa smanjenjem bezbednosti”.

Prema njegovim rečima, “mantre” koje se čuju sa Zapada da su sankcije usmerene na poboljšanje ponašanja vlasti pojedinih zemalja i da ne utiču na interese prosečnih građana samo su “direktna i očigledna laž”.

“Ovo dokazuje apsolutnu nepouzdanost i nesposobnost zapadnih partnera da pregovaraju u bilo kojoj oblasti – trgovinskoj, ekonomskoj, investicionoj ili finansijskoj”, rekao je Lavrov.

On je predočio da zbog ovakvog ponašanja, posebno SAD, rusko ministarstvo industrije i trgovine i druge državne institucije aktivno i brzo zamenjuju sve delove koji su ranije isporučivani sa Zapada.

“Sada se na teritoriji Rusije u potpunosti postavlja proizvodnja motora, kao i svih ostalih komponenti za našu opremu”, ukazao je Lavrov.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: