Podeli vest

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Zapad nastoji da preuzme kontrolu nad Moldavijom, “kao što je to učinio sa Ukrajinom”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lavrov
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC/

“Od samog početka postsovjetske ere, Zapad je počeo da se uvlači u odnose između Rusije i njenih suseda. Zapad i dalje vodi istu politiku. To je vidljivo i u Centralnoj Aziji, u Zakavkazju.

To je, takođe, vidljivo i u evropskom delu bivšeg Sovjetskog Saveza – Ukrajini i Moldaviji, koju otvoreno spremaju da postane naslednik Ukrajine sa stanovišta preuzimanja celokupnog njenog rukovodstva”, rekao je Lavrov novinarima, prenosi RIA.

Kongres nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike usvojio je prošle nedelje rezoluciju kojom je zatražio pomoć od Rusije usled, kako se navodi, ekonomskih, socijalnih, humanitarnih i vojno-političkih izazova i pretnji bez presedana.

Odnosi Moskve i Kišinjeva pogoršali su se nakon što je prozapadno orijentisana političarka Maja Sandu postala predsednica Moldavije krajem 2020. godine, navodi ruska agencija.

Sandu je prošle godine predstavila Strategiju nacionalne bezbednosti kojom se, između ostalog, proglašava partnerstvo sa Sjedinjenim Državama ključnim aspektom nacionalne bezbednosti.

Kremlj, sa druge strane, strategiju smatra najvećom pretnjom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ