Podeli vest

Muškarac iz Kenije uhapšen je nakon što je otkriveno da se predstavljao kao advokat i zastupao različite klijente u 26 različitih slučajeva – a da pri tome nema nikakvo formalno obrazovanje u toj oblasti. Kauciju za izlazak iz zatvora mogao bi da mu plati tajkun koji je oduševljen njegovim uspehom pred sudom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Sud suđenje
Foto: Pixabay

Brian Mwenda Njagi je dobio nadimak ‘pravi Mike Ros’, što se odnosi na popularnog lik iz TV serije ‘Suits’, mladića koji uspeva da radi u prestižnoj advokatskoj firmi i zastupa klijente iako nema formalno pravno obrazovanje.

Ovo poređenje je opravdan0, s obzirom na to da je Mwenda uspeo da zastupa klijente pred sudijama Apelacionog suda i Visokog suda u 26 različitih slučajeva, pri čemu je pobedio u svakom od njih.

Mladić se predstavljao kao kvalifikovani advokat, i nijedan sudija pred kojim je nastupao nije posumnjao da on zapravo nije pravnik.

Kenijska advokatska komora (LSK) je počela sumnjati u njega tek nakon što su primili pritužbe od stvarnog advokata po imenu Brian Mwenda, koji je tvrdio da ne može pristupiti svom računu.

“Dana 5. avgusta 2022. godine, Brian Mwenda Ntwiga je primljen u advokatsku komoru, a tačna adresa njegove elektronske pošte je zabeležena i otvoren mu je nalog na portalu advokata,” saopštila je Kenijska advokatska komora. “Kontaktirali smo advokata Briana Mwenda Ntwigu koji je potvrdio da nije podnosio zahtev za pravosudni sertifikat od svog prijema, iz razloga što je radio u Kancelariji generalnog tužioca i nije mu bio potreban pravosudni sertifikat.”

Međutim, u septembru ove godine, dok je pokušavao da se prijavi na svoj nalog kako bi aktivirao svoj profil, Ntwiga je shvatio da su mu netačni podaci za prijavu. Kontaktirao je Kenijsku advokatsku komoru, a nakon unutrašnje istrage zaključeno je da je neko drugi manipulisao advokatovim nalogom. Taj neko je bio slično imenovan Brian Mwenda Njagi. Nakon što mu je omogućen pristup sistemu, nastavio je da menja svoju profilnu sliku i podnosio zahtev za pravosudni sertifikat, piše Oddity Central.

Nakon što je prikupljeno dovoljno dokaza, Tim za brzu akciju Grane Kenijske advokatske komore u Nairobiju uhapsio je Briana Mwenda Njagija pod optužbom za lažno predstavljanje advokata. Trenutno još nije izveden pred sudiju, ali njegova priča već je impresionirala neke ljude do te mere da je jedan kenijski tajkun ponudio da plati njegovu kauciju, izjavivši da je impresioniran njegovim dosadašnjim uspesima u sudnici, uprkos činjenici da nikada nije kročio u sudnicu.

Više puta smo videli ljude koji se lažno predstavljaju kao lekari, pa lažno predstavljanje advokata i nije toliko iznenađujuće, iako je impresivan Mwenda Njagijev niz od 26 dobijenih slučajeva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: