Podeli vest

Koliko god je dobro što razgovor o mentalnom zdravlju više nije tabu tema, eksplozija svih onih koji smatraju da mogu da pomognu ljudima sa mentalnim problemima otkrio je tamnu stranu medalje. Stručnjaci upozoravaju da “trikovi” za srećniji život koje daju laici mogu da dovedu do većih problema.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Klasična vizija terapije izgledalo je tako što osoba leži na kauču pored svog psihijatra, povezujući se sa svojim najdubljim i najmračnijim nadama i strahovima. Moderna verzija bi mogla izgledati ovako: osoba i dalje na kauču, ali kod kuće, prelistava sadržaj o mentalnom zdravlju na društvenim mrežama poput TikToka i Instagrama.

Iako to zaista može delovati terapeutski, stručnjaci savetuju oprez.

Kako piše magazin Tajms opasnost leži u tome što je veliki broj osoba odlučio da preko tema mentalnog zdravlja dođe do slave i uricaja.

“Način na koji se informacije tako brzo šire na društvenim medijima može otežati utvrđivanje šta je tačno, šta je profesionalno i šta se zasniva na stručnosti”, kaže Evelyn Hunter, savetodavna psihološkinja iz Alabame za magazin Tajms.

Ona ističe da mentalno zdravstveni stručnjaci koji su aktivni na društvenim mrežama treba da iskažu tri kvaliteta: kompetentnost, dobronamernu interpretaciju dokaza i integritet.

U skladu sa svim ovim postoji šest stvari koje vam mogu pomoći da pronađete pravog stručnjaka.

Stručnjaci će na svom profilu podeliti informacije o svom obrazovanju i specijalizacijama

Kompetentni i uticajni ljudi u oblasti mentalnog zdravlja će biti transparentni o svom obrazovanju, licencama i oblastima ekspertize. Mnogi praktikanti navode da li su, na primer, psihijatar, socijalni radnik ili nešto slično, ali da su samo praktikanti biće vam jasno ako izguglate njihova imena i vidite da nema rezultata koji su povezani sa institucijama ili komorama.

Stručnjaci vam neće prodavati stvari

Prirodno je da psiholozi koriste svoje platforme na društvenim medijima kako bi promovisali stvari poput online kurseva i knjiga koje su napisali, primećuje Genesis Games, psihoterapeutkinja iz Majamija. “Ali ako svaki njihov sadržaj vodi nazad do njihove prodavnice, to znači da im je više stalo da vas pretvore u svoje kupce nego da pruže kvalitetno obrazovanje ili da vam pomognu”

Stručnjaci neće nuditi da kod sebe prepoznajte neke simprome

“Ako osećate ovo onda ste depresivni, a ako osećate ovo onda ste anksiozni…” ovo ste sigurno mnogo puta pročitali, ali psihoterapeuti nikada takav post neće objaviti jer su svesni da su sve osobe različite i da je duži razgovor neophodam kako bi se ovakve stvari ustanovile.

Stručnjaci neće ćaskati na svojim mrežama sa ljudima koji idu na terapije

Iako su mnogi stručnjaci postali pravi influenseri kod njih na profilima nećete videti da ćaskaju sa ljudima koji komentarišu njihove postove. Čim vidite da neko ćaska sa ljudima ispod postova znajte da je to crvena zastavica.

Iako upoznavanje sa mentalnim problemima može biti korisno, svi koji traže pomoć trebalo bi da znaju da ne postoji instant rešenje ili grupna terapija koja se izvodi na mrežama. S tim u vezi važno je da potragu za terapeutm shvatite ozbiljno kako biste dobili adekvatnu pomoć.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: