Podeli vest

Poslednjih godina postoji porast zaraženih krpelja u Srbiji i smatra se da je čak 70 posto njih zaraženo. Milena Turubatović iz Doma zdravlja Savski venac pre svega apeluje da krpelje ne uklanjate sami

Autor : Bilten.rs , Izvor :

krpelj
Foto: Pixabay

Turubatović je za Tanjug upozorila da po povratku iz prirode obavezno treba uraditi samopregled tela i da krpelji najviše vole topla i skrivena mesta, prevoje vrata, pazuha, kose, kolena i laktova. 

“Krpelja ne treba sami da ga skidamo. Ne treba ga natapati ni alkoholom, ni benzionom, acetonom ili gasom. Sve ono što se možda pre mnogo godina smatralo da treba sada nikako nemojte raditi. Ne dirajte ga i ne natapajte, već se javite najbližem Domu zdravlja da bi ga medicinsko osoblje pravilno skinulo. Kod lošeg i nestručnog skidanja krpelja veća je mogućnost zaražavanja”, rekla je Turubatović. 

Kako kaže dr Turubatović iako ne dovodi svaki ubod krpelja do infekcije, tj. Lajmske bolesti, ali dodaje da je važno znati da poslednjih godina istraživanja i sve analize koje se rade pokazuju da je zaraženost krpelja na području Beograda i 70 odsto.

Najprimetniji simptom Lajmske bolesti

Ako se jave simptomi lajmske bolesti, preporučljivo je brzo da se obratite lekaru: što ranije počnete sa lečenjem antibioticima, veće su šanse za oporavak, kako ne bi došlo do ozbiljnih bolesti ili dugotrajnih posledica.

Tipičan znak lajmske bolesti je takozvano lutajuće crvenilo kože u obliku prstena koje je u sredini bleđe nego na ivici i polako se širi ka spolja.

Do 30 dana nakon ujeda krpelja: Simptomi podsećaju na grip

Ovo se razvija tri do 30 dana nakon ujeda krpelja u predelu mesta uboda. Ostali simptomi su uporedivi sa simptomima gripa: glavobolja, bolovi u telu i visoka temperatura, na primer.

Za razliku od krpeljnog encefalitisa (TBE), koji se takođe prenosi krpeljima, ne postoji vakcinacija protiv lajmske bolesti.

Zbog toga je još važnije da se zaštitite čvrstim cipelama i, u idealnom slučaju, dugom odećom kada idete na izlete u prirodu, a zatim temeljno pretražujete svoje telo u potrazi za malim životinjama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ