Podeli vest

Ako vam je ikada neko rekao “prošetaj malo”, verovatno nije mislio za vaše zdravlje, ali ova rečenica će uskoro dobiti potpuno drugu dimenziju, a evo i kako.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Tim zdravstvenih stručnjaka iz Kanade pokrenuli su inicijativu da bi lekari sada mogli da prepišu šetnju kao lek. Ova mera već se sprovodi u četiri provincije i uz recept dobijate besplatan prolaz kroz prirodne lepote poput nacionalnih parkova.

“Gotovo nema medicinskog stanja koje priroda ne može poboljšati”, rekla je Melissa Lem, porodični lekar i direktor inicijative PaRx, za The Washington Post.

Lem je rekla da je inicijativa delimično inspirisana ParkRx-om u Sjedinjenim Američkim Državama i deo je šireg pokreta čiji je cilj pružanje zdravstvenim stručnjacima alatki koje podstiču njihove pacijente da više vremena provode u prirodi.

Ne mora se nužno raditi o vremenu provedenom u parku ili na pešačenju, jer aktivnosti poput baštovanstva, hodanja kad god je to moguće i jednostavno provođenje vremena na zelenim površinama takođe donose mnoštvo zdravstvenih benefita.

Višestruka istraživanja su pokazala da provođenje vremena u prirodi može smanjiti stres i anksioznost, ojačati zdravlje srca, smanjiti rizik od gojaznosti, pa čak dovesti do zdravijih trudnoća i porođaja.

Lem je rekla The Washington Postu da vežbanje u prirodi ili u prijatnom okruženju na otvorenom “pojačava benefite” tog vežbanja, napominjući da je standardna preporuka za program PaRx dva sata provedena u prirodi nedeljno, u intervalima od najmanje 20 minuta.

Lem dalje ističe da inicijativa ne samo da pomaže poboljšanju ljudskog zdravlja, već doprinosi i zdravlju planete, navodeći da su oni koji provode više vremena u prirodi skloniji želji da je zaštite.

U e-mailu za NPR, Prama Rahman, koordinator programa Healthy By Nature BC Parks Foundation, rekla je slično.

“S obzirom na rastuće dokaze koji ukazuju da vreme provedeno u prirodi može poboljšati različite fizičke i mentalne zdravstvene izazove, nadamo se da naš program PaRx ne samo što poboljšava zdravlje pacijenata, već smanjuje troškove zdravstvenog sistema i pomaže povećanju broja ljudi koji su angažovani u zaštiti životne sredine.”

“Ako volite nešto, želite ga zaštititi”, rekla je Lem za Post.

“Volela bih da mislim da svaki put kada ja ili neko od mojih kolega napišemo recept za park, takođe doprinosimo našem cilju za čuvanje planete.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…