Podeli vest

Međunarodni dan žena koji se obeležava 8. marta posvećen je borbi za ženska prava i jednakost polova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Međunarodni dan žena je praznik posvećen borbi za ženska prava i jednakost polova, a ovaj dan koristi se i kao prilika da se prepoznaju postignuća žena u različitim područjima.

Istorija Međunarodnog dana žena počinje u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 19. veka, kada su žene organizovale demonstracije kako bi se izborile za bolje radne uslove i pravo glasa. Prvi Nacionalni dan žena održan je 28. februara 1909. godine u SAD-u, a odatle se proširio širom sveta.

Međunarodni dan žena prvi je put obeležen 8. marta 1911. godine. Danas se ovaj dan slavi u mnogim zemljama, a službeni praznik je u nekoliko zemalja, uključujući Rusiju i neke zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Cilj ovog dana je prepoznati postignuća žena u borbi za ravnopravnost polova, kao i nastaviti borbu za prava žena i devojčica u svetu. To uključuje borbu protiv diskriminacije, borbu za pravo na rad, ravnopravnu platu i pravo na obrazovanje.

Mnogi ovaj praznik mešaju sa danom ljubavi, što nije potpuno pogrešno. Ljubav i zaštita žena mogu sprečiti crnu statistiku po kojoj svaka treća žena u zvetu doživi neki vid nasilja u porodici.

Uprkos postignućima u borbi za ravnopravnost polova, još uvek postoje mnoga područja u kojima su žene diskriminisane i zanemarene. Na ovaj dan se skreće pažnja na ta pitanja i podstiče se javnost da podrži inicijative koje će doprinijeti ravnopravnosti polova.

Gutereš: Ženska prava nisu luksuz koji može da čeka

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da prava žena nisu luksuz koji može da čeka dok se ne reše krize u svetu i naveo da svakih 10 minuta jednu ženu ili devojčicu usmrti član porodice ili partner, a da svaka dva minuta jedna žena umre tokom trudnoće ili porođaja.

Gutereš u autorskom tekstu povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, ocenio da širom sveta ostvareni napredak u pogledu prava žena polako nestaje pred našim očima, a najnovije prognoze procenjuju da će, ako se nastavi ovim tempom, biti potrebno još 300 godina da se postigne puna rodna ravnopravnost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: