Podeli vest

Leto 2023. bilo je najtoplije ikada zabeleženo, pošto su klimatska kriza i fenomen El Ninjo podigli temperature i izazvali ekstremne vremenske prilike širom sveta, preneo je danas Gardijan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sunce
Foto: Pixabay

U junu, julu i avgustu, prosečna globalna temperatura dostigla je 16,77 stepeni Celzijusa, što je bilo 0,66 stepeni iznad proseka za period od 1991. do 2020. godine.

Podaci iz Službe za klimatske promene EU, Kopernikus (C3S) pokazali su da je avgust bio za oko 1,5 stepeni topliji od predindustrijskog proseka za period od 1850. do 1900. godine.

Okeani su posebno vrući poslednjih meseci, pošto je svakog avgustovskog dana, globalna prosečna temperatura površine mora nadmašila prethodni rekord postavljen u martu 2016, kada se takođe dogodio fenomen El Ninjo. Temperatura u severnom Atlantskom okeanu dostigla je novi rekord od 25,19 stepeni Celzijusa 31. avgusta.

”Globalni temperaturni rekordi nastavljaju da padaju u 2023, sa najtoplijim avgustom nakon najtoplijeg jula i juna, što je dovelo do najtoplijeg borealnog leta u našim podacima koji sežu do 1940. godine. Nalazi su zasnovani na kompjuterskoj analizi milijardi merenja sa satelita, brodova, aviona i meteoroloških stanica širom sveta”, rekla je predstavnica C3S Samanta Burdžes.

Toplotni talasi, požari i poplave uništili su živote i sredstva za život širom sveta, od Severne i Južne Amerike, do Evrope, Indije, Japana i Kine, navodi britanski portal.

Profesor Mark Maslin sa Univerzitetskog koledža u Londonu rekao je da je 2023. godina u kojoj klimatski rekordi nisu samo oboreni već i razoreni.

”Ekstremni vremenski uslovisu sada uobičajeni i pogoršavaju se svake godine – to je poziv za buđenje međunarodnim liderima da brzo smanjie emisije ugljenika.

Nadajmo se da će ova poruka stići sa Cop28 ovog decembra i da će se akcija zaista desiti”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: