Podeli vest

Leto će ove godine početi u sredu 21. juna u 16 časova i 57 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemlјinoj polulopti počinje zima, saopšteno je večeras iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković” iz Beograda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

leto plaža ada
Foto: Shutterstock

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Kako Sunce u Beogradu izlazi u 04.51, a zalazi u 20.27, to znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, a noć svega osam časova i 24 minuta.

Kako se navodi u saopštenju, na dan početka leta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta.

Izlazi na severoistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu, a zalazi na severozapadu. Podnevna visina Sunca je najviša na severnoj Zemlјinoj polulopti – u Beogradu će biti oko 68 stepeni, u južnom Egiptu 90 stepeni tj. nalaziće se u zenitu, a na severnom Zemlјinom polu će biti oko 23 stepena.

Kako se navodi, astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka leta nalazi u tački letnjeg solsticijuma ili suncostaja.

Naime, tada izgleda da se visina Sunca u podne ne menja nekoliko dana pre i posle početka leta, tj. kao da Sunce “stoji”, a prividno se ne menja ni dužina “dana”, tj, obdanice, dodaje se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: