Podeli vest

Fabrika Tesla kod Berlina miruje od jutros. Pozadina je podmetnut požar na stubu električne energije u blizini fabrike. Postoji pismo priznanja. Lokalni ekološki aktivisti osuđuju napad.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Tanjug/Sebastian Gollnow (SUB)

„Vulkan grupa“, klasifikovana kao levičarska ekstremistička, obavezala se na „napad na napajanje“ u blizini fabrike Tesla u blizini Berlina u znak protesta protiv američkog proizvođača automobila. „Danas smo sabotirali Teslu“, navela je grupa u pismu. Napad je usmeren „protiv tehnofašista“. Ovo se odnosi na direktora Tesle i multimilijardera Ilona Maska. Autentičnost pisma tek treba da se proveri, prenosi Watson.

Policija sumnja na podmetanje požara

Zapaljeni stub električne energije doveo je do nestanka struje u regionu u istočnom Brandenburgu blizu Berlina u utorak ujutro. Nestanak struje izazvao je prekid proizvodnje u Tesli. Fabrika je evakuisana. Brandenburška policija trenutno pretpostavlja podmetanje požara, a Služba državne bezbednosti Državne kriminalističke policije je započela istragu.

„Ako se prvi nalazi potvrde, to će biti perfidni napad na elektroenergetsku infrastrukturu“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Brandenburga Mihael Štubken (CDU) u intervjuu za „Tagesšpigel“.

„Vulkanska grupa“ je već bila osumnjičena da je izvršila podmetanje požara na snabdevanje električnom energijom na gradilištu Tesle 2021. U to vreme je optužila Teslu na radikalnoj levičarskoj veb stranici Indimedia.org da nije ni zelena, ekološka ni društvena.

Tesla će verovatno morati da zaustavi proizvodnju na duži vremenski period

Kako je Tesla nastavio, preduzete su sve mere da se proizvodni pogoni obezbede. Nakon konsultacija sa dobavljačem električne energije Edisom, Tesla ne očekuje brzo ponovno pokretanje proizvodnje. Prema rečima portparola, struja je nestala i u Frajenbrinku, delu opštine Grinhajde.

Kako pišu list „BZ” i „Markische Allgemeine”, trafostanica Štajnfurt u blizini fabrike zapalila se u ranim jutarnjim satima.

Prema pisanju medija, vatrogasna jedinica je morala nakratko da prekine akciju gašenja požara. Pošto je u blizini mesta požara pronađen šator aktivista za zaštitu životne sredine sa referencom na eventualno zakopana eksplozivna sredstva, akciju je preuzela služba za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

U borbi za vodnu bezbednost i klimatsku pravdu suprotstavili su se destruktivnim mehanizmima i založili se za društvo koje omogućava dobar život svima. Zato ovo nije njihova akcija: „Okupacija vode je solidarna sa radnicima Tesle i meštanima. Žao nam je što su mnogi ljudi u regionu bili i su pogođeni nestankom struje. Aktivisti su izgradili desetak kućica na drvetu visokih nekoliko metara i najavili da žele da izdrže što duže.

Foto: Tanjug/Cevin Dettlaff (SUB)

Građani protiv proširenja fabrike Tesla

Građanska inicijativa Grunheide takođe govori protiv Teslinih planova proširenja i pokazuje solidarnost sa okupatorima. Zaštitnici prirode, stanovnici i lokalno udruženje voda strahuju od problema sa vodosnabdevanjem u regionu, koji godinama pati od suše. Mask je ismevao takve strahove tokom posete sajtu 2021. godine . Mnogi su to loše prihvatili jer nivo podzemnih voda u regionu opada već dugi niz godina.

Nemački mediji su krajem februara objavili da je američka kompanija ponovo prekršila nemačke ekološke propise . U Gigafabrici se u otpadne vode ispušta do šest puta više opasnih materija nego što je dozvoljeno. Sindikat IG Metall takođe je kritikovao uslove rada i zaštitu na radu u fabrici Tesla .

Krajem februara građani opštine Grinhajde kod Berlina glasali su protiv proširenja lokacije fabrike Tesla . Građanska inicijativa je upozorila predstavnike zajednice da ostanu pri rezultatu. Tesla i dalje želi da proširi fabriku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: