Podeli vest

Lideri G7 danas su na sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim poručili da ukrajinska vlada i njen narod mogu da računaju na podršku G7 koliko god da je potrebno, a da će oni nastaviti da povećavaju “cenu ruskog rata”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

g7 lideri
Tanjug/ Kenny Holston/The New York Times via AP, Pool

Kako su naveli u saopštenju, objavljenom na dan kada se obeležavaju dve godine od početka rata u Ukrajini, sastali su se sa Zelenskim kako bi potvrdili “nepokolebljivu podršku Ukrajini” i pozdravili “hrabrost i otpornost ukrajinskog naroda, koji se neumorno bori za slobodu i demokratsku budućnost Ukrajine”

Poručili su i da su ubeđeni da mogu da obezbede da narod Ukrajine pobedi u borbi za svoju budućnost i pomogne u stvaranju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira.

“Nastavićemo da povećavamo cenu ruskog rata, degradiramo ruske izvore prihoda i ometamo njene napore da izgradi svoju ratnu mašinu, kao što su pokazali naši nedavno odobreni paketi sankcija”, naveli su lideri G7.

Oni su dodali da su posvećeni potpunoj primeni i sprovođenju sankcija prema Rusiji i usvajanju novih mera po potrebi.

Lideri G7 naveli su da, u bliskoj saradnji sa trećim zemljama, nastavljaju da se suprotstavljaju svim pokušajima da se izbegnu i zaobiđu sankcije i mere kontrole izvoza i upozorili da će uvesti dodatne sankcije kompanijama i pojedincima u trećim zemljama koji pomažu Rusiji da nabavi oružje ili ključne sirovine za oružje, kao i da će uvesti sankcije “onima koji pomažu Rusiji da nabavi alate i drugu opremu koja pomaže ruskoj proizvodnji oružja ili vojno-industrijskom razvoju”.

Istakli su i da će nastaviti da vrše “značajan pritisak” na ruske prihode od energije i drugih proizvoda i da preduzimaju korake kako bi pooštrili poštovanje i sprovođenje ograničenja cene nafte.

Lideri G7 su naglasili da podžavaju Ukrajinu da dobije kompenzaciju za “gubitak, povrede i štetu koje su posledica ruske agresije”.

“Ponovo potvrđujemo da će, u skladu sa našim pravnim sistemima, ruska suverena imovina u našim jurisdikcijama ostati nepokretna sve dok Rusija ne plati štetu koju je nanela Ukrajini”, naveli su lideri G7.

Poručili su da će pojačati bezbednosnu pomoć Kijevu i povećati kapacitete za proizvodnju i isporuku, kako bi pomogli Ukrajini,kao i da će joj pomoći da ispuni svoje finansijske potrebe.

Rusiju su pozvali da hitno prekine rat i “potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine”, a sve zemlje da poštuju međunarodno pravo i “ni na koji način ne potvrđuju ili odobravaju pokušaje Rusije da stekne teritoriju silom”.

Istovremeno su odali počast “izuzetnoj hrabrosti (ruskog opozicionog političara) Alekseja Navaljnog” i poručili da su uz njegovu suprugu, decu i voljene, a rusku vladu pozvali da u potpunosti razjasni okolnosti njegove smrti.

Od ruske vlade zatražili su i da oslobodi sve “nepravedno pritvorene zatvorenike i da “zaustavi progon političke opozicije i sistematsku represiju nad pravima i slobodama Rusa”.

“Dok Ukrajina ulazi u treću godinu ovog nemilosrdnog rata, njena vlada i njen narod mogu da računaju na podršku G7 koliko god je potrebno”, zaključili su lideri G7.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: