Podeli vest

Akademici sa Univerziteta Oksford kaže da lek oponaša hemikalije koje vam pomažu da se zaljubite i ostanete zaljubljeni

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

ljubav
Foto: Shutterstock

Novi lek koji bi mogao da pomogne u spasavanju neuspešnih brakova mogao bi biti dostupan za „tri do pet godina“, rekla je akademik sa Univerziteta Oksford.

Dr Anna Machin, evolucioni antropolog sa Univerziteta Oksford, govorila je na Festivalu nauke u Čeltenhemu i rekla da u ljudskom mozgu postoje četiri hemikalije koje objašnjavaju zašto osećamo ljubav: dopamin, serotonin, beta endorfin i oksitocin.

Machin je tokom festivala rekla da se „sada dovoljno zna o hemiji mozga“ da bi se određene hemikalije mogle prepisati da „poboljšaju vaše sposobnosti da pronađete ljubav ili da povećate mogućnost da ćete ostati zaljubljeni kada to postane malo nezgodno“, prenosi Indipendent.

„Postoji mnogo etičkih pitanja o ljubavnim lekovima, ali su ljubavni lekovi svakako na horizontu. I svakako postoji istraživanje koje se bavi njima.” piše Telegraph.

Machin je dodala da bi „ljubavni lekovi“ koji se koriste u terapiji parova mogli biti dostupni za „tri do pet godina“.

Ona je rekla da je oksitocin „popularan“ kod komercijalnih kompanija i da bi mogao pomoći ljudima da „postanu samopouzdaniji kada se zabavljaju i da im pomogne da se zaljube“.

Machin je uporedila oksitocin sa čašom prošeka pre noćnog izlaska, jer vam daje samopouzdanje.

„Oksitocin bi mogao biti dostupan u roku od jedne decenije moguće u vidu spreja koji bi ste prsnuli u nos pre nego što izađete subotom uveče, u isto vreme kada popijete čašu prošeka“, objasnila je ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: