Podeli vest

Dvesta deveti dan rata u Ukrajini. Najžešći sukobi su u oblasti Zaporožja i Nikolajeva. LNR, DNR i Hersonska oblast traze referendum o ulasku u Rusiju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina-2
Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Predsednik Volodimir Zelenski je saopštio da vojska Ukrajine nastavlja da napreduje, da je oslobodila Izjum, Balakleju, Kupjansk i Harkovsku oblast.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres ocenio je da je još daleko mogućnost da budu održani direktni pregovori predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog. 

LNR,DNR i Hersonska oblast traze referendum o ulasku u RUS

Samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna republika (LNR,DNR) i Hersonska oblast, na jugu Ukrajine, zatrazile su hitne referendume o ulasku u sastav Rusije, prenose ruski mediji.

Javne komore LNR i DNR obratile su se liderima tih samoproglašenih republika Leonidu Pasečniku i Denisu Pušilinu sa inicijativom da hitno budu održani referendumi o ulasku LNR i DNR u sastav Rusije, navodi RIA Novosti.

Istovremeno je zamenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov izjavio da stanovnici žele da što pre sprovedu referendum, dodajući da građani žele garancije o ulasku tog regiona u sastav Rusije.

Predsedavajući Javne komore DNR Aleksandar Kofman izjavio je da je vreme je da se “izbriše nepostojeća granica između naših država”.

Prema njegovim rečima, između Ukrajine i DNR treba da bude “ruska granica”.

Šef Javne komore LNR Aleksej Karjakin ocenio je da će ulazak u sastav Rusije biti ne samo pobeda istorijske pravde, nego će i osigurati bezbednost LNR.

Dodao je da stanovništvo LNR veruje da će posle referenduma nastupiti stabilnost.

Sredinom februara samoproglašene LNR i DNR zatražile su od Rusije da prizna njihovu nezavisnost, a predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o tome.

Želju da uđu u sastav Rusije izrazile su i Hersonska i Zaporoška oblast, koje su pod kontrolom ruskih snaga.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: