Podeli vest

Jedan od najsvetijih delova službe krunisanja britanskog kralja Čarlsa III, miropomazanje, najavljenog za 6. maj, neće biti prikazan na televiziji, potvrdili su izvori iz kraljevske palate.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

CARLS III
Tanjug/Victoria Jones/Pool Photo via AP/file

Kralj Čarls III slediće primer svoje majke kraljice Elizabete II i neće dozvoliti da kamere snime trenutak kada ga kenterberijski nadbiskup pomazuje svetim uljem, objavio je Tajms.

Odluka je doneta nakon što su raniji izveštaji sugerisali da bi kralj Čarls mogao da postane prvi britanski suveren koji će taj čin obaviti pred očima javnosti. Pomazanje podrazumeva da nadbiskup sipa sveto ulje iz zlatne ampule, posude u obliku orla, u krunsku kašiku, a zatim pomazuje kralja uljem po glavi, grudima i rukama.

Tom ceremonijom se tradicionalno naglašava duhovni status monarha. Sve do 17. veka smatralo se da je vladar postavljen neposredno od Boga, što se potvrđivalo obredom miropomazanja.

Kada se kraljica Elizabeta predomislila o televizijskom prenosu svog krunisanja i pristala da pusti kamere, deo službe koji nije dozvolila da se snimi bilo je pomazanje, koje se odvija dok suveren sedi u stolici za krunisanje, pokriven baldahinom.

Ulje koje će se koristiti za miropomazanje kralja Čarlsa prošlog meseca je prvi put u istoriji osveštano van Velike Britanije – na ceremoniji u Crkvi Groba Gospodnjeg u Jerusalimu.

Odluka, koju je doneo kenterberijski nadbiskup u konsultaciji sa kraljem, delom je bila odavanje počasti preminulom vojvodi od Edinburga, čija je majka sahranjena u Jerusalimu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: