Podeli vest

Britanska policija izrazila je danas žaljenje zbog hapšenja ljudi koji su za vreme krunisanja kralja Čarlsa III protestovali protiv monarhije, uz poruku da se protiv uhapšenih neće voditi krivični postupci.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Justin Tallis/Pool Photo via AP

Kako prenosi Rojters, do te odluke došlo je nakon izuzetno negativne reakcije javnosti na hapšenja.

Londonska policija je u subotu uhapsila šest osoba, koristeći se ovlašćenjima iz zakona o javnom redu i miru i zakona kojim se ograničavaju protesti koji je stupio na snagu nekoliko dana pre krunisanja.

Među uhapšenima je i vođa udruženja za borbu protiv monarhije ”Republika”, Grejem Smit, kao i drugi članovi tog udruženja. Policija je saopštila da su demonstranti uhapšeni jer su imali predmete koji bi mogli da se koriste da se ”zaključaju” odnosno zalepe na položajima na trasi kojom se kretala povorka učesnika krunisanja, što su demonstranti demantovali.

Policija je takođe izrazila “žaljenje” što su demonstranti sprečeni da protestuju.

”Verujem da je postojala unapred smišljena odluka pre nego što su uopšte stigli da nas uhapse. Ako su pokušavali da umanje naš publicitet, to je imalo velike posledice. Ono što se dogodilo obišlo je svet”, rekao je Smit. On je dodao da su mu se policajci lično izvinili, ali i da planira da razgovara sa advokatima o preduzimanju pravnih radnji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: