Podeli vest

Pušači u Srbiji ovih dana na sruštvenim mrežama masovno postavljaju pitanja zašto se cigarete same od sebe gase. Mnogi sumnjaju u kvalitet izrade cigareta i duvana, a razlog je porpuno drugačiji

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

pušači
Foto: Pixabay

Za gašenje cigareta odgovoran je specijalni “samogasivi” papir koji je od ove godine zakonska obaveza za proizvođače duvana.

Sve cigarete koje se stavljaju na tržište Srbije od 1. januara ove godine trebalo bi da budu proizvedene sa samogasivim papirom, a inspekcija proverava da li je na terenu zaista tako.

EU ovo pravilo ima od novembra 2011. godine, pa je Srbija donela odluku da se uskladi sa tim pravilima.

Samogaseće cigarete su razvijene da bi se smanjila verovatnoća zapaljenja tapaciranog nameštaja i dušeka, što je uzrok velikog procenta svih smrtnih slučajeva izazvanih požarom.

Ipak, u Evropi i danas postoji dilema da li je ovim bar delom rešen problem ili smanjen procenat požara.

Tri godine nakon uvođenja ovog pravila u Evropi Šveđani tvrde da to nije proizvelo nikakve vidljive efekte – kako u odnosu na statistiku poginulih u požaru, tako i na statistiku požara uopšte.

Švedske agencije za civilne nepredviđene situacije (MSB), uradila je studiju u kojoj su testirali teoriju po kojoj samogasive cigarete ne bi trebalo da zapale tapacirani nameštaj i slične materijale.

Rezultati su pokazali da u dodiru sa ovakvim tkaninama 68% cigareta ipak dogori do kraja i zato su apelovali na pušače da se ne oslanjaju na efikasnost “samogasivih cigareta” već da obrate dužnu pažnju na njihovo korišćenje.bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: