Podeli vest

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da će usvajanje žalbe Telekoma Srbija na rešenje o zabrani rada njegove ćerke firme MTS d.o.o na Kosovu i Metohiji (KiM) ovoj kompaniji omogućiti da nastavi da nesmetano radi na KiM, ali da je sada za očekivati da će Priština osporavati akvizicije kablovskih operatera koje su rađene i sprečavati širenje kompanije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

LUČIĆ
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ ARHIVA

“U jučerašnjem rešenju ohrabruje uputstvo da mora da se poštuje Briselski sporazum i deluje mi da smo ovaj najteži deo rešili, a to je da naša firma tamo postoji i deluje mi da će i prištinska administracija poštovati Briselski sporazum i da se više neće desiti ovakav potez da se naša kompanija potpuno izbriše”, rekao je on gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodao je da deluje da su ovaj krug i ova borba završeni, ali da iz rešenja i iz toga što prištinska Komisija za zaštitu konkurencije ispituje kablovske operatere izgleda da će sada fokus biti da se ospore akvizicije kablovskih operatera, ali to će, kako je rekao, biti lakša borba sada kada je ona glavna uspešno završena.

“Zahvaljujući Briselskom sporazumu i svim našim aktivnostima uspeli smo da objasnimo kakav bi bio efekat kršenja Briselskog sporazuma i gašenja naše kompanije, da bi 30.000 ljudi ostalo bez komunikacije“, naglasio je Lučić.

Istakao je da se borba sada seli na to da se dozvoli dalje širenje kompanije, jer je MTS, kako je naveo, osim akvizicije kablovskih operatera, pokrenuo i još jednu tačku koja je pisala u Briselskom sporazumu, a nikada nije urađena, a to je tender za treću mobilnu licencu.

Pojasnio je da je MTS dobio privremenu licencu i privremeni broj baznih stanica u srpskom delu, a govoreći o tome šta bi donela ta treća licenca objasnio je da bi donela nesmetan rad MTS doo na teritoriji celog Kosova i Metohije, ali i poboljšanje kvaliteta usluga.

“Naravno, prištinska administracija poslednjih 10 godina to nije uradila, zato što je potpuno jasno da bi na tom tenderu mi pobedili. Zato tamo postoje samo dva mobilna operatera”, rekao je Lučić. Ukazao je da se u rešavanje problema uključila i međunarodna zajednica i da je problem rešen i zahvaljujući njenom razumevanju i aktivnostima.

“Ja sam na kraju lično otišao lično u Prištinu da svim bitnim ambasadorima na licu mesta objasnim kakve bi bile posledice, jer su to ipak ambasadori koji su imali komunikaciju sa prištinskom administracijom. Moram da kažem da smo, zahvaljujući tom razumevanju i pritisku, koji su pre svega američka ambasada i EU ambasador uradili na prištinsku administraciju, uspeli da rešimo problem”, rekao je Lučić.

Naveo je da održano jedno ročište u slučaju u kome prištinska Komisija za zaštitu konkurencije isputuje akvizicije kablovaca i napomenuo da ona optužuje MTS doo da je nezakonito kupio četiri kablovska operatera, tj. da to nije prijavila.

“Paradoks je veliki zato što je po starom zakonu bilo propisano da ako kupujete firmu koja ima manji prihod od tri miliona evra godišnje ne morate to da prijavite. Zanimljivo je da su oni izmenili zakon zbog nas i izbrisali te tačke, ali oni tumače i taj zakon da je trebalo da to prijavimo, da to nije dobar prevod albansko-srpski-engleski i nekako probaju da nekako nategnu da smo mi prekršili zakon“, rekao je on. Objasnio je da je ovde reč o novčanoj kazni, kao i da to ne može da se meri sa problemom koji je sada rešen. “Mislim da ćemo i to uspešno rešiti, jer mi nismo krili akvizicije, radili smo ih i upisali smo se u njihov biznis registar kao vlasnici i poštovali smo taj zakon. Sigurni smo da će Evropska komisija i u ovom slučaju stati na našu stranu”, poručio je Lučić.

Ukazao je da će to biti dug proces koji može da potraje i godinu, godinu i po dana.

“Očekujem da ćemo to završiti i brže i uspešno, a to će nam dati odskočnu dasku da se dalje širimo, jer mi imamo jednog malog kablovskog operatera u Gračanici koga hoćemo da kupimo, ali je stavljen na stend baj dok se ovo ne reši”, rekao je Lučić. Istakao je da je potpuno siguran da će MTS pobediti i u ovom drugom poluvremenu i da će rešiti problem ekspanzije na Kosovu i Metohiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.