Podeli vest

Lutovac je istakao i da Srbija, pre svega, treba da uskladi stadarde i vrednosti sa EU jer je, kaže, to naš spoljnopolitički prioritet i dodaje da bismo onda po prirodi stvari imali usklađenu spoljnu politiku sa Unijom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lutovac
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Ključni nacionalni interes je da Srbija postane uređena demokratska država, kaže predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i ocenjuje da je to način da se sve suštinski promeni na bolje, i za poziciju Srbije na međunarodnom planu, i za građane i da bi oko toga trebalo da postoji saglasnost svih.

Lutovac je istakao i da Srbija, pre svega, treba da uskladi stadarde i vrednosti sa EU jer je, kaže, to naš spoljnopolitički prioritet i dodaje da bismo onda po prirodi stvari imali usklađenu spoljnu politiku sa Unijom.

“Da smo takva država imali bismo veći kredit za traženje nekog izuzetka”, rekao je Lutovac u intervjuu Tanjugu u kome je odgovarao na pitanja o uvođenju sankcija protiv Rusije, radu vlade i skupštine, pregovaračkoj poziciji Srbije u razgovorima sa Prištinom, kao i o odnosima unutar opozicije.

On dodaje da vlast ne može da donosi samo popularne odluke, navodeći da su neke odluke u interesu građana, ali da nisu popularne.

“Građani ne moraju da budu svesni da je nešto u njihovom interesu iako izgleda da nije, a onaj ko donosu odluke mora da je svestan toga i da na sebe primi te nepopularne odluke”, rekao je on.

Lutovac smatra i da teške okolnosti i pritisci kojima je izložena Srbija ne mogu da budu razlozi zbog kojih vlada još nije formirana, već, kako kaže, priča o “trećem svetskom ratu” upravo treba da bude argument da se vlada fomira.

“Nemamo vladu jer Aleksandar Vučić hoće da pokaže da nam vlada i parlament nisu potrebni dok je on predsednik. S druge strane, odugovlačenje je stoga što bi to značilo da ne bi bilo više izgovora zašto se ne razmatra usklađivanje sa spoljnom politikom EU”, smatra on.

On tvrdi da će i o terminu održavanja sednice Skupštine Srbije odlučiti predsednik Vučić i dodaje da on želi da prolongira da zadnjeg termina formiranje vlade i skupštinskog života”.

“Skupština bi morala da zaseda, morali bismo da imamo vladu koja bi se bavila problemima građana”, podvukao je Lutovac.

Na pitanje kako bi DS postupila u ovom trenutku, odnosno da li bi uvela sankcije protiv Rusije i kako bi rešila pitanje energetske krize koja bi nastala imajući u vidu zavisnost Srbije od ruskog gasa, Lutovac priznaje da je to nezahvalno pitanje, i smatra da Srbija ne bi došla u tu situaciju da su demokrate mogle da odlučuju o važnim unutrašnjim pitanjima.

“Mi bismo imali uređenu demokratsku državu koja bi već bila u EU i na osnovu toga bi po prirodi stvari imala usklađenu spoljnu politiku. To je pitanje za ove koji su nas doveli u ovu situaciju. Jedno pričaju u Briselu, drugo u Moskvi, treće građanima”, tvrdi Lutovac.

Na komentar da se vlast ne bi saglasila sa tim stavom, Lutovac odgovara da građani u Srbiji slušaju protiv Brisela i antizapadnu retoriku, a da se u Briselu govori kako se ide ka evropskim integracijama.

“Šaljete poruku mi smo prozapadno orjentisani, imamo dobre odnose sa NATO-om, pa onda demonstrirate voje vežbe sa Rusijom. To nije izbalansirana spoljna politika već laviranje zarad rejtinga”, navodi Lutovac.

Kada je reč o KiM, Lutovac kaže da tu treba raditi na dva koloseka, jedan je da se uredi država i da paralaleno sa građenjem države vladavine prava treba normalizovati odnose sa Prištinom, odnosno da učinimo da kretanje ljudi robe i kapitala bude normalno.

“Kada sa jedne strane dobijete jednu uređenu demokratsku državu i s druge strane normalizujete život, onda pitanje statusa nije pitanje života i smrti kao što se sada predstavlja”, kaže Lutovac i pojašnjava da se pitanje statusa onda postavlja kao pitanje kako naći model da se s jedne strane ispoštuje etničko pravo većinskog življa, a s druge istorijsko pravo na KIM.

“Dok se to ne postigne nećemo postiće stabilno demokratsko rešenje”, rekao je Lutovac.

Odgovarajući na pitanje o odnosima unutar opozicije, konkretno sa Strankom slobode i pravde Dragana Ðilasa koga je kritikovao zbog sastanka sa Vučićem, Lutovac kaže da DS ima normalnu komunikaciju sa svim opozicionim strankama

“Neke od njih imaju jedan pogled na to kako treba rešavati neke životne problem, drugi imaju neki drugi. DS je oštra opozicija režimu i smtramo da je ključni prioritet da stvorimo demokratski uređenu državu”, zaključio je Lutovac.

Na pitanje o radu Skupštine i prvim porukama koje je deo opozicije, među kojima nije DS, poslao u vezi sa rasporedom sedenja, Lutovac je mišljenja da mediji ne bi trebalo previse značaja da daju beznačajnim stvarima.

“Ima mnogo ozbiljnijih stvari. To može da bude problem između dve poslaničke grupe. Nije od javnog značaja da se o tome govori o medijima”, kaže Lutovac.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: