Podeli vest

Predsednica udruženja ”Mame su zakon” Tatjana Macura izjavila je, povodom tragedije u OŠ ”Vladislav Ribnikar”, da ono što porodice najpre treba da urade jeste da razgovaraju sa decom i da je više nego ikad važno da se ”stepen poverenja” podigne na što je moguće viši nivo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

”Očigledno da ni bliža okolina, ni drugovi, ni roditelji, ni nastavnici, nisu znali šta se dešava. Naravno, ogromna je i odgovornost medija u narednom periodu, način na koji će izveštavati, pošto će se o ovoj temi jako mnogo govoriti, da se ne ulazi previše u detalje i drugo. Ja sam sigurna da nema nikoga u Srbiji ko je ostao imun na današnja dešavanja. Razgovor, razgovor i razgovor, mislim da je to ključ prevencije kako da do ovih situacija ne dolazi”, rekla je Macura za Tanjug.

Macura je istakla da deca danas malo prate tradicionalne medije, ali da na društvenim mrežama mogu da vide odraz onoga što se dešava u stvarnom životu.

”Mi smo kao deca više gledali televiziju, dok deca danas gledaju društvene mreže. S tim što na društvenim mrežama ima sadržaja koji su preslikani sa televizija koje koriste nacionalnu frekvenciju. Vi danas možete da gledate sadržaje bez cenzure non-stop, a to je ozbiljan problem, jer mnogi roditelji nemaju kontrolu nad time šta im deca gledaju i na televiziji i na mrežama”, rekla je ona.

Macura je ocenila da roditelji, možda iz opreznosti da ne naruše dečiju privatnost, nemaju punu informaciju o tome kakav sadržaj konzumiraju njihova deca.

”Ja apelujem na roditelje da da ne ulaze u neku duboku privatnost, ali da mogu da isprate koje to influensere deca prate, to izokola možete da saznate, i da sa decom možete da razgovarate o tome kakav sadržaj prate”, rekla je Macura. Istakla je da je u istraživanju koje je sprovelo njeno udruženje naznačeno da se devojčice koje su bile izložene nekoj vrsti nasilja u tri od četiri slučaja nikome nisu obratile za pomoć.

”One nikada, čak ni sa porodicom, to nisu podelile. Suština je u tome da se razgovara. Svako ko ima decu školskog uzrasta mora razgovarati s decom i da se ne stigmatizuju ljudi koji potraže pomoć psihologa”, rekla je ona i dodala da u porodicama u kojima postoji otvoren razgovor, deca jasnije razlučuju šta je dobro, a šta loše.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: